Hlavní obsah

Klaus se chce vložit do debaty o americké základně v ČR

PRAHA

Prezident Václav Klaus se ve středu zúčastní mimořádného zasedání Bezpečnostní rady státu, která bude mít na programu posouzení žádosti USA o umístění americké radarové základny na našem území. V úterý si prezident k sobě povolal premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Alexandra Vondru a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby s nimi konzultoval zahraničněpolitické priority nového kabinetu.

Článek

Klaus svůj názor na možnost postavení amerického radaru v Česku zatím na veřejnosti neuvedl. Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, schůzí Bezpečnostní rady státu se ale zúčastňuje jen při výjimečných příležitostech. Členy rady je kromě premiéra také většina ministrů, guvernér České národní banky, šéf Správy státních hmotných rezerv a vedoucí Úřadu vlády.

Vládní koalice není v postoji vůči americkému požadavku jednotná. ODS je jednoznačně pro základnu a proti vyhlášení referenda o ní, ke stejné variantě se kloní i předseda lidovců Jiří Čunek.

Strana zelených by byla raději, kdyby se vybudování základny událo v rámci NATO a zřejmě by požadovala, aby o jejím umístění rozhodli v hlasování občané. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého do čela úřadu kandidovali právě zelení, si myslí, že základna by byla velkým přínosem pro českou bezpečnost.

Každopádně vláda počítá s tím, že dohodu s USA o výstavbě radaru by musely schválit obě komory parlamentu a ratifikovat prezident.

Rusko protestuje, Američané doufají

Americký radar v ČR vyvolal protesty i v zahraničí, ruští armádní generálové v pondělí uvedli, že by takové zařízení mohlo sledovat ruské rakety i námořní flotilu. Topolánek i ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)  jsou však přesvědčeni, že Moskva nemá důvod k obavám. [celá zpráva]

Podle posledního průzkumu veřejného mínění si 45 procent lidí myslí, že přítomnost základny v Česku sníží bezpečnost země, opačný názor zastává rovná čtvrtina oslovených. [celá zpráva]

Američané doufají, že jednání budou úspěšná. "Česko a Spojené státy věří, že evropská protiraketová obrana posílí bezpečnost USA a jeho spojenců v Evropě. Ještě nebylo učiněno žádné konečné rozhodnutí o umístění tohoto zařízení ani časový harmonogram jednání. Spojené státy a Česko nicméně očekávají, že tato jednání budou zahájena brzy," uvedlo v pondělí velvyslanectví USA v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám