Hlavní obsah

Klaus: Řekům ouzo nevyčítám. Ani my s naší výkonností do eurozóny nepatříme

Prezidentu Václavu Klausovi nedává řecká uražená reakce spát. Řekové se zlobí, že o nich minulý týden v rozhovoru pro Právo prohlásil, že se svým životním stylem nemohou být ve stejné měnové unii společně s Německem, a nařkli jej, že se holedbá českou pracovitostí. Klaus nejprve odpověděl Řekům ve čtvrtek lakonicky, v sobotu pak obranu svých výroků ještě rozvedl a spor připsal na vrub chybě v překladu.

Foto: Novinky

Václav Klaus a Jorgos Papandreu

Článek

Klaus se ohradil zejména proti tomu, že by srovnával řeckou a českou výkonnost. „Nic takového jsem neřekl, někdo mu (řeckému premiérovi) asi špatně přeložil můj rozhovor v deníku Právo (27. srpna), ale aspoň to umožnilo vyložit karty na stůl,“ uvedl prezident v Lidových novinách.

„Nikdy bych si netroufl říci, že Řekové pracují málo a Češi, nebo někdo jiný, hodně. Opakuji, já bych si takový výrok nikdy nedovolil udělat, a to nejen ze zdvořilosti – spíše proto, že Řecko moc neznám a že o naší vlastní výkonnosti až zas tak moc vysoké mínění nemám,“ brání se Klaus.

Inkriminovaný výrok Václava Klause, který vyšel v sobotním Právu
"Neviním Řeky. Každá země by mohla sama volit, zda bude žít na půl plynu, čtvrt plynu, nebo na plný plyn svých možností. Sama by mohla říct: my budeme víc hodin sedět ve stínu pod cypřiši a popíjet si ouzo, anebo víc pracovat. Jestliže se Řecko rozhodne, že bude více hodin věnovat ouzu nebo cypřišům, tak je to naprosto v pořádku. Nicméně nemůže vstoupit do měnové unie s Německem."

Zároveň poznamenal, že by si ani nedovolil nikomu laxní přístup k práci vytýkat. Dodal, že je však třeba se smířit s tím, že kvůli nižšímu pracovnímu výkonu či odlišnému sklonu k „volnočasovým aktivitám“ může mít člověk k dispozici jen ojetou škodovku, nikoli audi. „Toto jistě vědí i Řekové, otázkou je, jestli to ví a věděla jejich politická reprezentace,“ rýpnul si prezident.

Maastrichtská kritéria jsou chybná

„Ve své stručné odpovědi na otázku jsem redaktorovi Práva ale řekl i to, že je zcela legitimní mít rozdílnou ekonomickou výkonnost, ale že při každé úrovni ekonomické výkonnosti není možné vstoupit do měnové unie s Německem, které má ekonomickou výkonnost relativně velmi vysokou,“ dále napsal Klaus.

Podle něj se ale Řekové ocitli v problémech poněkud nevinně, protože do eurozóny nevstoupili na základě jednostranného rozhodnutí. Zdůraznil, že do eurozóny byli přijati, a to příliš rychle.

Chybu pak spatřuje i v maastrichtských kritériích, která podle něj řeší jen makroekonomická podmínky, zatímco by měla formulovat i mikroekonomické parametry pro jednotlivé země.

"Přeložte to do řečtiny"

„Toto všechno by mělo být férově přeloženo do řečtiny, ale možná by to mělo silně zaznít nejen u nás doma, ale snad i v některých dalších zemích, které členy eurozóny jsou, nebo by být chtěly,“ uvedl Klaus a posteskl si, že spoustu odborných argumentů uváděl již v minulosti, ale většinou si jen vysloužil stejně jako nyní od řeckého premiéra označení antievropan.

„Můj nesouhlas se vstupem České republiky do eurozóny, resp. s opuštěním koruny a přijetím eura, vychází z toho, že jsem přesvědčen, že nemáme takovou ekonomickou výkonnost jako Německo a že nepracujeme tak tvrdě jako lidé v této zemi,“ uzavřel Klaus s tím, že má obavy, že by ČR dopadla podobně jako právě Řekové.

Přístup k EU rozděluje vládu

Klausova slova o posedávání ve stínu cypřišů a popíjení ouza v Právu se dotkla řeckého premiéra Jorgose Papandrea, který Klause osočil, že urážkami Řeků jen propaguje své „populistické antievropanství“. „Uráží Řeky tvrzením, že my tady pijeme svoje ouzo a užíváme si, a oni jsou ti, kteří tvrdě pracují a tak dále,“ rozčiloval se Papandreu. Podle něj podobné výroky směřují k roztříštění EU.

„Já myslím, že není potřeba, abych se vyjadřoval k reakci řeckého premiéra, že si každý to hodnocení udělá sám. Potrefená husa se ozvala,“ řekl k tomu ve čtvrtek Klaus.

Prezident v posledních dnech rozpoutal diskuzi o české zahraniční politice ve vztahu k EU, podle něj je totiž diplomacie pod vedením Karla Schwarzenberga (TOP 09) příliš proevropská. Schwarzenberg však na konceptu své strategie nehodlá nic měnit. Premiér Petr Nečas (ODS), který má v tomto ohledu názorově k Hradu blízko, prosadil navzdory výzvám TOP 09 zavést zvláštního zmocněnce pro evropské záležitosti, který by spadal pod působnost úřadu vlády. Situaci bude ještě řešit smírčí jednání koaličních špiček.

Klaus začal také požadovat, aby si ČR vydobyla trvalou výjimku na přijetí eura. Podle Nečase by ale podobné snahy byly jen ztrátou energie, protože jeho vláda již deklarovala, že v nejbližší době euro přijímat nebude.

Anketa

Souhlasíte s Václavem Klausem, že kvůli slabé výkonnosti nepatří ČR do eurozóny?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 23294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus naštval Řeky slovy o lenosti

Prezident Václav Klaus naštval svým výrokem o Řecích coby líných pijácích ouza řeckého premiéra Jorgose Papandrea. Ten se proti němu rozhořčeně ohradil s tím,...

Výběr článků

Načítám