Hlavní obsah

Klaus poobědvá s předsedy Sněmovny a Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se o prvním novoročním týdnu sejde na pracovním obědě jak s předsedou vlády, tak s předsedy obou komor parlamentu. S předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) a šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) se sejde 3. ledna u "pracovního oběda" na Pražském hradě, jak zní oznámení prezidentské kanceláře.

Článek

Klausův oběd s předsedy parlamentních komor patří mezi tradiční. Příští rok však bude výjimečný tím, že se uskuteční zhruba měsíc před prezidentskými volbami. Klaus v nich bude svůj mandát obhajovat jako kandidát ODS v souboji s profesorem Janem Švejnarem, kterého nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD.

Politologové i sázkaři i vzhledem k rozložení sil v obou komorách parlamentu mají za to, že hlavou státu bude znovu zvolen Klaus. ODS má v parlamentu 122 zástupců a k nadpoloviční většině jí chybí 19 hlasů. Někteří zákonodárci mimo ODS, například z KDU-ČSL, už dali najevo, že také budou Klause volit.

Švejnar má pozici daleko těžší; neobejde se bez hlasů KDU-ČSL a KSČM, bez nich by mohl počítat se ziskem mírně nad sto hlasů. Komunisté, kteří tentokrát svého kandidáta do voleb nepostaví, podle svého předsedy Vojtěcha Filipa stále nejsou rozhodnuti, kterého z nominovaných podpoří. Jejich podmínkám nicméně v některých otázkách více vyhovuje Klaus. Rozděleni jsou i lidovci, podle jejich předsedy Jiřího Čunka tvoří příznivci obou kandidátů dva zhruba stejně velké tábory.

Letošní novoroční oběd s předsedy obou komor se odehrával v době sestavování nové vlády. Z několikaměsíčního hledání řešení patové povolební situace vyšel nejlépe projekt koaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám