Hlavní obsah

Klaus podpořil syna a Trikolóru, vyplísnil EU i Gretu

– Brno
Právo, jim

Na zahajovací sněm Trikolóry dorazil hned po návštěvě Číny exprezident Václav Klaus, aby jí vyjádřil přízeň a představil zahraničněpolitický program, jehož je garantem. Postěžoval si na změny ve světě, multikulturalismus, genderismus, své schytala EU i 16letá aktivistka Greta Thunbergová.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus hovoří na ustavujícím sněmu nového hnutí Trikolóra 28. září 2019 v Brně, kde byl jeho syn Václav Klaus mladší zvolen předsedou hnutí.

Článek

„Nikdy mě nenapadlo, že budu svého syna titulovat ‚vážený pane předsedo‘,“ odlehčil zkraje Klaus, za což sklidil silný potlesk. Sněm označil za historický a přítomným vyjádřil „solidaritu s ambicemi hnutí“.

Klaus ml. stanul v čele Trikolóry a vymezil se na všechny strany

Domácí

„Kromě zahraniční politiky se vám do dalších věcí moc plést nebudu. Můj syn, tedy pan předseda, by mi to ani nedovolil,“ dodal.

Sám se prý v české politice necítí dobře a má i vážné obavy z dění v okolním světě. „My starší si myslíme, že dochází k rozpadu světa, útoku na svobodu jednotlivce, na rodinu, jako základní jednotky uspořádání společnosti a na národní stát, který je předpokladem demokracie,“ uvedl.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Václav Klaus mladší (vlevo) a jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus na ustavujícím sněmu nového hnutí Trikolóra.

Módní ideologie

Podle něj se „nejrůznější gay parades“ už staly běžnou součástí životů, že civilizace útočí na podstatu lidského života, kdy pojmy „otec“ a „matka“ nahrazuje „rodič 1“ a „rodič 2“. I Praze vytkl, že pracuje s výrazem „klimatická nouze“.

„Napadlo by nás ještě před nedávnem, že švédská školačka bude vyzývat ke stávkám proti vzdělání, že bude zvána do parlamentů různých zemí a před několika dny i k projevu na valném shromáždění OSN; že budou studenti stávkovat pod absurdním heslem ‚chceme lepší klima‘,“ řekl Klaus.

„Módní ideologie“ jako multikulturalismus, environmentalismus, genderismus nejsou podle něj dováženy z Východu ale ze Západu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Václav Klaus mladší

Spolupráci ano, superstát ne

I proto prý ČR potřebuje samostatnou, suverénní zahraniční politiku, která by vycházela z národních zájmů, zatímco si podle něj ČR zvykla pasivně akceptovat řešení a rozhodnutí zdánlivě demokratické EU.

Klaus ml.: Voliče bereme hlavně hnutí ANO a ODS

Domácí

„Je třeba dosavadní metody integrace zásadně změnit. Jsme pro evropskou spolupráci, která je předpokladem prosperity na kontinentu, ale zásadně však odmítáme vytvořit evropský centralizovaný superstát, novou globální velmoc, ovládanou západoevropskými elitami,“ ohlásil exprezident.

Podle něj se musí většina pravomocí vrátit z Bruselu zpět do Prahy, zásadní revizi vyžadují i hlavní evropské projekty od eura po Schengen, který způsobuje kvůli migraci nenapravitelné změny.

Za Ruskem i Čínou

Odmítl také dotační politiku EU s tím, že pokřivuje svobodný trh a je „semeništěm korupce“.

Ocenil pak spolupráci v rámci V4, zejména s Maďarskem a Polskem. Dobré vztahy by chtěl pěstovat i s dalšími sousedy - Rakouskem a Německem. „Temné a tragické okamžiky česko-německé historie pokládáme za uzavřené a rozhodnutí, která byla provedena po skončení 2. sv. války, za nezpochybnitelné,“ řekl Klaus s tím, dobré vztahy musí ČR vést i s Ruskem a Čínou.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bývalý poslanec ODS Václav Klaus mladší po svém zvolení předsedou nového hnutí Trikolóra na ustavujícím sněmu 28. září 2019 v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám