Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon, který nechává trestní odpovědnost od 15 let

Novinky, Jiří Mach
Praha

Prezident republiky Václav Klaus ve středu podepsal zákon, kterým se vrací trestní odpovědnost ze 14 na 15 let. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat. Návrh poslance ODS Radima Chytky požadující trestní odpovědnost po čtrnáctiletých dětech, nikdy nenabyl platnosti.

Foto: René Volfík , ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Návrh na vrácení trestní odpovědnosti zpět na 15 let podaly ve Sněmovně komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná. Děti se podle ní mohly kvůli tomu stát obětí sexuálních trestních činů.

Rujbrová v únoru při projednávání zákona připomněla, že proti snížení hranice, jak ji navrhl Radim Chytka (ODS), bylo jak ministerstvo spravedlnosti, tak Legislativní rada vlády a Ústavně-právní výbor dolní komory.

Klaus se dočkal za podpis novely, která vrací trestní odpovědnost na 15 let, pochvaly od komunistů. „Jsem velmi ráda, že uvedl v život náš návrh novely zákona. Vítám to, že dal na názory odborníků a nenechal se odradit některými hlasy například ze strany, kterou dříve vedl, tedy z ODS,“ řekla Právu Bebarová-Rujbrová. 

Komunisté svým krokem předběhli tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který slíbil stejnou novelu předložit do konce května. 

Senátoři měli výhrady

Senátoři pak měli k návrhu řadu pozměňovacích návrhů, ty však nakonec neschválili. Některým senátorům vadilo, že se o změně nevedla širší debata. Senátorka Alena Palečková (ODS) například uvedla, že návrh není legislativně povedený.

Návrh se celkově senátorům z ODS příliš nezamlouval. Vzhledem k nízké účasti při hlasování se nenašlo 27 hlasů potřebných ke schválení, ale zároveň se nepodařilo schválit ani žádný z pozměňovacích návrhů. Pro schválení zákona se vyslovili lidovci, komunisté, většina sociálních demokratů a také senátoři z Klubu otevřené demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám