Hlavní obsah

Klaus platinové pero zdaní jako osobní dar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Platinové plnicí pero od firmy Koh-i-noor Hardtmuth je osobním darem firmy pro prezidenta Václava Klause, který z něj zaplatí daň. Řekl to ve čtvrtek mluvčí Hradu Petr Hájek. Podle něj prezidentská kancelář původně očekávala, že půjde o dar úřadu hlavy státu. Až dnes, kdy prezident pero převzal, se ukázalo, že je to dar osobní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus přebírá platinové pero.

Článek

Jak s ním prezident naloží, až ve funkci skončí, Hájek neví. Pero však podle něj nemá cenu milión korun, jak uvádějí některá média, ale stojí zhruba desetinu, tedy asi 100 000 korun. "Netušili jsme, že to má být osobní dar," poznamenal Hájek. Jde podle něj o první z řady deseti per, která chce firma dát i následujícím prezidentům.

„Luxusní pero se zlatým poplatinovaným hrotem z limitované edice má nevyčíslitelnou hodnotu, odborníci na aukce odhadují jeho možnou prodejní cenu na cirka jeden milión korun,“ uvedl přitom ve čtvrtek mediální zástupce firmy Koh-i-noor Hardtmuth Martin Doležal.

Nové prezidentské pero

Klaus může platinové plnicí pero využít již v pátek, kdy bude podpisem stvrzovat svůj prezidentský slib pro druhé funkční období. Před pěti lety mu připravené pero nepsalo, a tak musel vytáhnout z náprsní kapsy vlastní.

Společnost Koh-i-noor Hardtmuth uvedla, že pero vyvinula speciálně právě pro podpis prezidentského slibu. Sérií chce prý navázat na historickou tradici, kdy pery této značky psali první prezidenti.

Daň podle ceny pera
Z daru luxusního pera musí prezident Václav Klaus zaplatit darovací daň. Základem daně je u movité věci její obvyklá cena, to je cena, která by byla dosažena při prodeji stejného pera.
Sazba daně se odvíjí od výše základu daně. U věcí do jednoho miliónu korun je u osob III. skupiny (velmi vzdálení příbuzní a nepříbuzné osoby) sazba 7 %. Jestliže by tedy obvyklá cena pera byla například jeden milión, daň by činila 70 000 korun. Při obvyklé ceně 100 000 korun, je pak daň 7000 korun.
Obdarovaný nemusí k daňovému přiznání přikládat znalecké ocenění movité věci, kterou dostal darem. Pokud ale finanční úřad má pochyby o její hodnotě, může zahájit tzv. vytýkací řízení. Je pak na poplatníkovi, aby prokázal, že v přiznání uvedená cena je skutečně cenou obvyklou.
Pokud by prezidentovi stejné pero věnoval někdo z blízkých či příbuzných v rámci I. a II. skupiny osob, byl by zcela osvobozen od daně. Reforma veřejných financí totiž od 1. ledna 2008 ruší darovací daň mezi těmito osobami. To se ale Klausova pera netýká.

Pravidla pro zveřejňování údajů o vedlejších příjmech a darech ústavních činitelů upravuje zákon o střetu zájmů, na prezidenta se ale tato norma nevztahuje. Zda si prezident pero ponechá, nebo ho po vypršení mandátu věnuje třeba nějakému archivu, je čistě věc Václava Klause, řekl předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Miloslav Kala (ČSSD).

Hájek ve čtvrtek řekl, že Koh-i-noor Hardtmuth dodával pera prezidentům až do znárodnění. "A rozhodně předchozí prezidenti ta pera potom nikam nedávali. Nevím, co s ním pan prezident udělá. Nevím vůbec, co hodlá udělat s dary, které dostává a které jsou zčásti osobní, zčásti nemají tento osobní charakter," dodal prezidentův mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám