Hlavní obsah

Klaus Paroubkovi: se žádostmi o TV duel už jste komický

Právo, Novinky, znk, trj
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek odmítl výzvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka k účasti na debatě v televizi. Podle něj chce Paroubek udělat z prezidentské volby mediální show a je fascinován televizními debatami. Sociální demokraté uvažují o tom, že středeční návštěvu prezidenta na jejich poslaneckém klubu zpřístupní veřejnosti alespoň prostřednictvím televizních kamer.

Článek

Paroubek již několikrát vyzval Klause, aby se zúčastnil veřejné debaty se svým protikandidátem Janem Švejnarem. Naposledy tak učinil ve čtvrtek otevřeným dopisem.

V odpovědi Paroubkovi Klaus uvádí, že nechce udělat z volby prezidenta republiky mediální show. "Nevím, z čeho pramení Vaše poněkud obsedantní fascinace televizními debatami. Sám jste jich absolvoval mnoho, a tak nepochybně z vlastní zkušenosti víte, že v nich o poznání či objasnění skutečných názorů diskutujících osob veřejnosti jde až v druhé řadě," napsal Klaus.

Klaus: Vaše žádost působí komicky

Prezident upozornil na to, že již jedna debata před televizními kamerami proběhla, a to na klubu senátorů ČSSD. "Nejste-li, vážený pane předsedo, spokojen s tím, jak v této debatě obstál Váš kandidát a Vaši straničtí kolegové, je to pouze Váš problém. Já jsem Vašemu senátorskému klubu vyšel maximálně vstříc. Proto na mě působí Vaše žádost o reparát s jiným moderátorem téměř komicky," dodal.

Oba uchazeči o křeslo hlavy státu čelili v úterý otázkám sociálnědemokratickýchsenátorů, kteří si je pozvali na své zasedání. Schůzku sledovaly Novinky on-line.

Alespoň nepřímo se před televizními kamerami utkají oba prezidentští kandidáti v pořadu Události komentáře v České televizi. Švejnar zde vystoupí v pátek 1. února, Klaus v pondělí 4. února.

"Musím konstatovat, že pan prezident Václav Klaus nezvládá své emoce a jeho dopis považuji za arogantní a nehodný člověka, který zastává úřad prezidenta republiky,L reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj se prezident "oprávněně obává výsledků prezidentské volby", měl by být ale odvážný. "Musím konstatovat, že pan prezident Klaus prostě nemá odvahu jít do standardní televizní debaty se svým oponentem, prostě proto, že by na něj nestačil," dodal šéf ČSSD.

Kamery na Klausově návštěvě u ČSSD

Sociální demokraté uvažují o tom, že středeční návštěvu Klause na jejich poslaneckém klubu zpřístupní veřejnosti alespoň prostřednictvím televizních kamer.

Klausovu reakci na možnost, že by se jeho návštěvy poslanců mohly zúčastnit televizní kamery, Hrad nezveřejnil. "Nic o tom nevím, je to pro mě nová informace," řekl Novinkám prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Prezident zatím každý návrh na televizní debatu odmítl, veřejnost prý jeho názory a činnost zná a taková schůzka by byla jen reklamou pro Švejnara. Ten ve středu zalitoval, že ČT zrušila diskusní pořad, kterého se měli oba kandidáti zúčastnit.

Komunistům by přenos nevadil

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik v pátek Právu řekl, že ani jemu by přítomnost médií na jednání s Klausem nevadila. Klaus by měl na klub přijít v úterý dopoledne. Musí s tím ale souhlasit jak zákonodárci, tak Hrad. Prezident bude odpoledne také u senátorů ODS.

V úterý rovněž navštíví Švejnar poslance ODS, potvrdil Právu šéf poslanců Petr Tluchoř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám