Hlavní obsah

Klaus opustil nemocnici

Novinky, Robert Dengler, Oldřich Danda
PRAHA

Prezident Václav Klaus opustil Všeobecnou nemocnici na Karlově náměstí v Praze, kam byl převezen ve čtvrtek po tenisovém turnaji. Novinářům potvrdil, že s manželkou Lívií odjíždí na zámeček do Lán, kde bude pokračovat v dovolené. Klaus absolvoval různá lékařská vyšetření, která prokázala, že je zdráv.

Foto: Monika Krejčová

Melodybrass

Článek

"Musel jsem prožít všechna možná i nemožná vyšetření," svěřil se novinářům Klaus a připustil, že nyní bude relaxovat.

"Všechna vyšetření skončila s vynikajícím výsledkem, pan prezident je zcela zdráv," uvedl ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Podle Hájka Klausova čtvrteční nevolnost byla způsobena kombinací změny počasí, dehydratace organismu a jeho předčasné zátěže v době těsně po rekonvalescenci.

Klaus přijel do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ve čtvrtek večer, protože se necítil dobře. ČTK o tom informoval ředitel nemocnice Martin Holcát.

Z tenisu do nemocnice

Prezident Klaus byl ve čtvrtek večer překvapivě přijat do Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí v Praze, kam byl z tenisového utkání v Karlových Varech převezen z dovolené. V nemocnici s ním zůstala v noci manželka Livia. Hradní činitelé chlácholili veřejnost tvrzením, že o nic vážného nejde.

První spekulace, že šlo o infarkt, se nepotvrdila. Ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek řekl na místě pozdě večer Právu, že Klause zřejmě postihla dehydratace a že z tenisu raději přijel do nemocnice, aby nic nezanedbal. "Cítil se pravděpodobně natolik silný, že si myslel, že může rekonvalescenci urychlit," řekl.

Klaus se rozhodl odjet do Prahy zhruba v 18 hodin. Na otázku, proč nezůstal rovnou ve vyhlášeném lázeňském městě s dokonalou péčí, Hájek odpověděl, že se musí dělat testy a srovnání.

Do stejné pražské nemocnice byl Klaus přijat již dříve a tamnímu personálu věří. "Zkoumají se všechny hodnoty, krevní obraz je naprosto v pořádku," uvedl Hájek.

Před časem se spekulovalo, že Klaus by mohl mít leukémii, to však lékaři vyvrátili. Prezident vykazoval únavu již v minulých dnech. Po pobytu v Lánech nastoupil dovolenou. Hájek také nepotvrdil, že Klaus je zralý na totální endoprotézu. "Absolutně vylučuju - potíže s kyčlí nejsou zdaleka takové. Kolena jsou normální, nikdy nebyl takový problém," řekl Hájek na dotaz Práva.

Klausův program je ohrožen

Prozatím není jisté, jestli kvůli zdravotním obtížím hlava státu nezruší víkendový program. V sobotu se Václav Klaus má na Pražském hradě v Zahradě Na Valech zúčastnit tradičních promenádních koncertů.

Prezident byl v těchto dnech na ozdravném pobytu v Karlových Varech v jednom z nejluxusnějších sanatorií Imperial. Koncem července byl Václav Klaus převezen do pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Prodělal angínu a stěžoval si také na bolesti kyčelního kloubu. Nemocnici opustil po týdnu. Na doléčení odjel na zámek v Lánech.

Po většinu svého téměř čtrnáctiletého působení v politice se Klaus těší dobrému zdraví. Pomoc lékařů zatím vyhledával převážně kvůli úrazům, které si přivodil při sportu. Některé drobnější zdravotní problémy jej však přece jen už několikrát přivedly i na nemocniční lůžko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám