Hlavní obsah

Klaus odsouhlasil změny potřebné ke zrušení kontrol na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal novelu obsahující legislativní změny nutné pro zapojení České republiky do schengenského systému bez hraničních kontrol. Novela kvůli vstupu do Schengenu mění celkem 14 právních norem. Všechny legislativní změny mají být hotovy nejpozději do září. Kontroly na hranicích mají skončit k 1. lednu.

Článek

Vstupem do Schengenu se zruší kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy EU a mezi novými členskými státy navzájem. Už v září začne v Česku ostré testování systému, řekl počátkem června při projednávání novely v Senátu ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Uvedl tehdy, že vláda považuje vstup do schengenského prostoru za svou prioritu a na jeho ministerstvu vznikl tým, který bude finální práce řídit.

Kvůli přípravě Schengenského informačního systému (SIS) bylo nutné upravit například zákon o policii, celní zákon, zákon o pobytu cizinců a další předlohy. Novela například dává české policii odpovědnost za provoz systému a možnost využívat informace, které SIS obsahuje, v trestním řízení. Policie by také měla mít možnost ověřovat služební a diplomatické pasy.

SIS je speciální informační systém, který obsahuje údaje o hledaných a pohřešovaných osobách, lidech, kterým má být odepřen vstup a pobyt na území členských států, hledaných autech, střelných zbraních, odcizených nebo ztracených dokladech. K údajům vedeným v systému má přístup policie, celní a justiční orgány, úřady odpovědné za ochranu hranic a v omezené míře také například úřady vydávající víza.

Koncem května rakouský ministr vnitra Günther Platter zapochyboval o úplném otevření hranic k 1. lednu 2008. Naznačil, že Rakousko bude s rozšířením prostoru volného cestování souhlasit jen na základě plnění všech "schengenských standardů". Dosavadní připravenost Česka v tomto ohledu označil nicméně za relativně dobrou. Hůř je podle něj připraveno Slovensko, i to ale postupně odstraňuje nedostatky, které by mu mohly v úplném otevření hranic zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám