Hlavní obsah

Klaus odsoudil pochod neonacistů židovskou čtvrtí

Právo, Novinky, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus vyjádřil znepokojení nad snahami pravicových extremistů uskutečnit u příležitosti výročí takzvané křišťálové noci pochod historickou pražskou židovskou čtvrtí. Prezident vysílá apel všem odpovědným orgánům, aby nedopustily konání takovéto politicky a morálně nepřijatelné akce. Informoval o tom mluvčí Hradu Petr Hájek.

Článek

Prezident tak reaguje na dopis Centra Simona Wiesenthala, který v této souvislosti obdržel. 

Takováto akce je podle prezidenta politicky a morálně nepřijatelná a  hanobí památku obětí nacistických zločinů. "Konání demonstrace není možné tolerovat pod záminkou svobody projevu a shromažďování," sdělil Novinkám prezidentův mluvčí.

V úterý pražský Městský soud zrušil zákaz konání neonacistického pochodu přes pražskou židovskou čtvrť. Důvodem prý byly procesní vady. Rozhodnutí soudu kritizoval i pražský primátor Pavel Bém a slíbil, že udělá vše proto, aby neonacisté židovským městem neprošli.

Bém: Extrémisté neprojdou

"Máme několik zákonných možností, proč shromáždění nepovolit, původně úřad upozornil na možné problémy s dopravou, ale soud nám to vrátil zamítnuté. Teď jsme se rozhodli, že nebudeme nic obcházet, dali jsme své právní stanovisko podpořené znaleckými posudky, které uvádí, že jde skutečně o extremisty, a soud to znovu shodil ze stolu," řekl Právu primátor Pavel Bém (ODS).

Z jeho vyjádření bylo cítit rozhořčení. "V takové věci by se soud neměl alibisticky schovávat za procesní věci, město každopádně podá po právní analýze výroku soudu kasační stížnost a jak jsem již řekl několikrát, uděláme vše proto, aby se neonacisté na výročí Křišťálové noci neprocházeli židovským městem," dodal Bém.

Demonstrace proti vojenské účasti Česka v Iráku záminkou

Proti akci, která byla nahlášena jako protest proti účasti Česka na okupaci Iráku, hovoří znalecké posudky, které říkají, že jak volba data a místa setkání, tak i osoba pořadatele jasně ukazují na extrémně pravicové, neonacistické skupiny.

Jak celý spor dopadne, není jasné. Jak již Právo informovalo, obě strany, tedy hrstka neonacistů a proti ní i celé spektrum židovských, politických i občanských aktivistů, totiž nehodlají ustoupit.

:. Pravicoví radikálové si k protestu proti české účasti v Iráku vybrali trasu přes pražskou čtvrť Josefov. Chtějí tak pochodovat kolem Starého židovského hřbitova, budovy Pohřebního bratrstva, Klausové synagogy, Staronové synagogy, Maiselovy synagogy a Pinkasovy synagogy. Grafika: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek s využitím Mapy.cz

Židovská liberální unie burcuje své příznivce, zejména mladé, zdravé, sportovce a vojáky k mobilizaci, neonacisté, zas na svých webových stránkách vyzývají své soukmenovce, aby akci podpořili i v případě, že bude úředně zakázána. Proti nim se ale hodlá postavit i autonomní Antifa, pasivně pak mají protestovat například Mladí sociální demokraté a další skupiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám