Hlavní obsah

Klaus: ODS a ČSSD se v Praze rozumně dohodly

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS a ČSSD v pátek podepsaly a schválily v Praze koaliční smlouvu. Prezident Václav Klaus v krátkém rozhovoru pro Právo řekl, že obě strany se rozumně dohodly a ODS by byla sama proti sobě, kdyby nechtěla pro sebe post primátora Prahy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Jaký je váš komentář ke koalici ODS a ČSSD, kterou nad ránem v Praze obě strany podepsaly?

Já nevidím specifický důvod komentáře, protože u nás byly volby asi v šesti tisících obcích a městech a dopadly tam koalice nejrůznějším způsobem. A ani koalice ODS - ČSSD není výjimkou. Nevidím důvod, proč by tomu v Praze prostě mělo být jinak.

Z různých možných koalic byla zvolena těmi, kteří to dělali, koalice tato a já nevidím důvod, proč - díky tomu, že se to nelíbí některým politikům nebo některým novinářům - by se z toho měla dělat nějaká mimořádná událost.

Nelze na to pohlížet jako na obcházení vítěze voleb, v hlavním městě TOP 09?

To já myslím, že nemůžeme tak brát. Na mnoha místech vyhrál někdo volby a někdo úplně jiný vytvořil koalici. Myslím, že ty strany se rozumně dohodly. I ODS se chovala ze svého hlediska naprosto racionálně. Určitě musela volit variantu, kdy ona získá primátora, proti variantě, kdy primátora nezíská. Myslím, že by byla sama proti sobě, kdyby udělala něco jiného.

Když dnes první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že jde o kmotrovskou koalici korupčního kartelu, vlastně o pokračování kartelu moci, nejde tak trochu o to, že lidé někoho zvolili, ale ty politické strany, potažmo lidé za nimi, často nazývaní třeba v médiích kmotři, si potom rozhodnou stejně sami?

Teď už nekladete otázku, ale provádíte zavádějící interpretaci této situace. Já nevidím důvod, proč bych tak dělal. Tak jednou variantou by bylo, že moc v Praze získá Kalouskova „topka“, anebo druhou variantou, že moc v ní získá někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám