Hlavní obsah

Klaus odmítl Paroubkovy rady před vystoupením v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident ČR Václav Klaus zaslal v pondělí dopis předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Odpovídá v něm na Paroubkův list z minulého týdne, v němž jej předseda sociálních demokratů vyzval, aby při vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu neprezentoval vlastní názory, nýbrž vládní postoj. Klaus to odmítá, konference má podle něj zprostředkovat výměnu názorů.

Článek

"Váš dopis vítám jako projev sice poněkud opožděného, ale přesto tolik potřebného dialogu, který na toto téma měl probíhat už dávno. Musím však dodat, že tomuto vážnému tématu by více slušela věcná rovina než personifikování problému a osobní útoky," odpověděl předsedovi ČSSD prezident.

Paroubek ve čtvrtek Klausovi mimo jiné napsal: "Jen špatný politik nevidí věci tak, jak jsou, a nejen sobě, ale i také veřejnosti se je snaží nalhávat". Šéf ČSSD také prezidentovi připomněl, že na existenci klimatických změn se shoduje drtivá většina odborníků.

Výměna názorů

Klaus podle vlastních slov nehodlá na konferenci OSN "hlásat žádné extremistické názory", nýbrž "vyzývat k rozumu ... a varovat před nepromyšlenými kampaněmi a módními fámami..., z nichž plynou opatření, která mohou poškodit lidskou svobodu a výrazně ovlivnit světovou ekonomiku".

Konference OSN plánovaná v New Yorku na 24. září má zprostředkovat výměnu názorů a není podle prezidenta konferencí států.

Klause za jeho záměr vystoupit v OSN kritizoval už ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Myslí si, že jeho iniciativa může ohrozit šance České republiky stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v roce 2008 až 2009. Prezident jeho rady odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám