Hlavní obsah

Klaus odmítl Bursíkovy rady k projevu před OSN

PRAHA

Prezident Václav Klaus na svých webových stránkách v úterý zreagoval na dopis, který mu zaslal místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martn Bursík 29. srpna 2007. Bursíkův dopis doporučuje prezidentovi stanoviska Evropské unie i vlády České republiky k jeho plánovanému vystoupení na půdě Valného shromáždění OSN o změnách klimatu.

Článek

Klaus ve své odpovědi Bursíkovi poděkoval za jeho iniciativu, ale zdůraznil, že plány na centrální řízení vývoje klimatu na planetě nepovažuje za realistické.

"Obávám se dopadu navrhovaných kroků na rozvoj vyspělých a ještě více méně rozvinutých zemí, na ekonomický rozvoj i na to nejdůležitější, na svobodu jednotlivce, která je základní podmínkou a předpokladem dalšího úspěšného rozvoje naší civilizace," píše Klaus v dopise.

Na půdě OSN v obecném duchu

Prezident chce na půdě OSN vystoupit v obecném duchu a upozornit na potřebu vedení seriózní diskuse o klimatických změnách a vypracování analýzy jednotlivých kroků a nákladů s dopady na obyvatele jednotlivých zemí.

"Jsem přesvědčen, že takový přístup k problematice klimatických změn je plně v souladu se zájmy a prioritami České republiky a zcela odpovídá i pozici vlády, jejímž jste, vážený pane místopředsedo, členem," píše dále prezident.

Konferenci OSN, na kterou jsem pozván, píše dále Klaus, je fórem setkání vrcholných představitelů členských států OSN a není žádnou odbornou konferencí resortních ministrů.

Na jednání v New Yorku nemohu hovořit o podpoře obnovy vozidel městské hromadné dopravy, o výstavbě cyklostezek či o zvyšování adaptačního potenciálu lesů druhovou, genovou a věkovou diverzifikací porostů atd., jak čtu v uvedeném podkladovém materiálu, vysvětluje Klaus.

Utajená delegace ve Vídni

Klaus navíc kritizuje resortní politiku Bursíkova ministerstva, když konkrétně zmiňuje účast dvou úředníků ministerstva a dvou reprezentantů nevládních organizací na přípravné konferenci agendy ministrů životního prostředí ve Vídni na konci letošního srpna.

Zdůraznil, že on, předseda vlády ani ministr zahraničí nevěděli o účasti této delegace na takto významné akci. Na konferenci byl zástupci ve jménu ČR přijat návrh na drastické snížení emisních limitů do roku 2020. Zároveň nebyla vládou vůbec zformulována pozice k problematice projednávané na této konferenci, což může vyústit v závazky našeho s fatálním dopadem na naši ekonomiku, ohrazuje se Klaus.

Celé znění dopisu si můžete přečíst na prezidentových internetových stránkách www.klaus.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám