Hlavní obsah

Klaus: obhájci dnešní EU byli poraženi

PRAHA

Prezident Václav Klaus na mimořádné tiskové konferenci komentoval výsledky prvních voleb do Evropského parlamentu. Je přesvědčen, že malý zájem českých občanů o volby znamená porážku obhájců současného směřování Evropské unie a jejich naivismu. Debakl vládních stran je podle Klause signál voličů, který by koalice měla brát vážně.

Foto: Aleš Ovesný

Plakát k akci

Článek

"Vládní koaliční strany získaly čtyři křesla z 24, které přísluší ČR. To je výrazný signál, který jim voliči vyslali. Signál, který musí brát vážně," uvedl Klaus.

I když to nebyly české parlamentní volby, jejich výsledky mají podle Klausova mínění nemalou informační hodnotu a tím budou mít své vnitropolitické důsledky.

Jak se bude situace na politické scéně po fiasku ČSSD a Unie svobody-DEU vyvíjet, nechtěl komentovat, neboť by prý mohl být kritizován za nemístné vměšování. "Více říkat nemůžu a nesmím... Já myslím, že nám to budoucnost ukáže," poznamenal.

Úspěch komunistů Klaus nečekal

Kromě nízké účasti, za kterou vidí nedostatek diskuse, Klause překvapil i volební výsledek komunistů. "Neočekával jsem, že získají tolik hlasů, stejně jako jsem neočekával, že sociální demokracie získá hlasů tak málo, jak dostala," uvedl Klaus.

"Sečtu-li křesla komunistů a ČSSD, tedy šest a dvě, tak to odpovídá pozici levice v ČR. Těch osm odpovídá a to, že se přelily ve spojených nádobách hlasy levice hlasy voličů od soc. dem. ke komunistům, nemění nic na síle levice v naší zemi," dodal.

Prezident Klaus zároveň pogratuloval vítězům voleb, kterými se stala opoziční ODS. S novými českými europoslanci se chce sejít ještě dříve, než se vydají do Štrasburku. Věří, že budou dobře reprezentovat svou zemi v Evropském parlamentu, "v tomto jediném demokraticky voleném orgánu Evropské unie"

Reklama

Související témata:

Související články

ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Občanská demokratická strana, vítěz voleb do Evropského parlamentu, na pondělním zasedání výkonné rady vyzvala vládu Vladimíra Špidly, aby ve Sněmovně požádala...

Výběr článků

Načítám