Hlavní obsah

Klaus: O Lisabonu rozhodnu jako poslední v Evropě

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Prezident Václav Klaus chce o podpisu Lisabonské smlouvy rozhodnout jako poslední v Evropě. Klaus řekl, že si počká na výsledky ze všech zemí, které ještě smlouvy definitivně nepřijaly. Například na irské referendum. Klaus to řekl v úterý odpoledne v Radiožurnálu.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus zdůraznil, že v otázce ratifikace Lisabonské smlouvy není "posledním mohykánem". Na otázku, zda vyčká, až se na Pražský hrad budou kvůli podpisu Lisabonu upírat zraky všech Evropanů odpověděl prezident kladně.

Nejprve počká až na rozhodnutí německého ústavního soudu, irské referendum a rozhodnutí polského prezidenta. „Já určitě spěchat nebudu. Já určitě počkám, až všechny ty věci, o kterých jsem hovořil - a mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů - já v každém případě počkám, až se uskuteční," řekl v Radiožurnálu Klaus.

Klaus v souvislosti s Lisabonskou smlouvou řekl, že jde o "významný krok k obrovské centralizaci Evropy". Toto směřování označil za "tragickou chybu a neštěstí". Podle prezidentova názoru musí základem společné Evropy zůstat jednotlivé národní státy.

Ratifikace Lisabonské smlouvy

Lisabonskou smlouvu dosud schválilo 19 zemí, v některých z nich ale ještě k ratifikaci chybí podpis prezidenta, který se například v Polsku nezdá být jen formalitou. Kromě těchto 19 států smlouvu schválila též jedna komora parlamentu v Nizozemsku a obě komory v Belgii, kde ale chybí souhlas několika regionálních parlamentů.

Hlasování se zatím nekonalo v ČR, Itálii, Španělsku, Švédsku a na Kypru. Jako jediní dosud smlouvu odmítli v referendu Irové.

Klaus opět zpochybnil tvrzení, že při jednání s Irskem, které bude na podzim opakovat ratifikační referendum, nedošlo ze strany EU ke změnám Lisabonské smlouvy. Klaus zopakoval, že ústupky vůči Irům nepochybně znamenají změnu dokumentu, byť ne fatální. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám