Hlavní obsah

Klaus navrhl vládu bez KSČM do roku 2008

Právo, Novinky, znk, trj, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus předsedům sněmovních politických stran na pátečním jednání navrhl dohodu čtyř stran bez KSČM na překlenovacím kabinetu, který by vládl do předčasných voleb v roce 2008. Právo tuto informaci získalo ze zdroje obeznámeného s průběhem jednání na Pražském hradě. Předsedové stran se u Klause sejdou opět v úterý.

Článek

"Hledáme řešení, o kterém víme, že asi musí směřovat k něčemu takto časově přesně vymezenému," řekl Klaus, který před novináři nechtěl zveřejnit "střeva" návrhu. Lídři mají do úterka návrh projednat ve svých stranách.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka se nemluvilo o tom, kdo by měl být ve druhém pokusu o sestavení vlády pověřen. "Je lepší mít něco nežli nic," řekl Paroubek. Na otázku,  zda jde o řešení na půdorysu všech stran řekl: "To se uvidí."

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by sociální demokraté nemuseli opouštět představu předčasných voleb nejdříve v roce 2008. Škromach Právu řekl, že shoda zatím zřejmě není: "Myslím, že ta jednání moc nikam nepokročila."

Předseda Strany zelených Martin Bursík Právu řekl, že základní otázkou zůstává, zda se strany dohodnou na předčasných volbách. "Kdyby to dopadlo úplně dobře, tak bychom si nemuseli dávat další schůzku  v úterý," uvedl Bursík s tím, že neví, jestli se na finální dohodě budou podílet všechny strany, nebo jen některé. Zelení podle něj upřednostňují předčasné volby co nejdřív.

Priority stran při povolebních jednáních
ODS
Prosazuje předčasné volby už v roce 2007, do té doby by zemi řídila úřednická vláda. Odmítá velkou koalici s ČSSD.
ČSSD
Chce vlastní pokus pro sestavení vlády, preferuje velkou koalici s ODS. Odmítá předčasné volby v příštím roce.
KDU-ČSL
Navrhuje duhovou koalici, ve které by mezi ODS a ČSSD hrála roli "nárazníku". Odmítá velkou koalici, nepodpoří vládu stojící na hlasech KSČM.
KSČM
Podpoří vládu ČSSD spolu s lidovci a zelenými, druhou variantou je vláda národní shody, která by vládla do předčasných voleb na podzim 2007. Odmítá velkou koalici.
Strana zelených
Její prioritou jsou předčasné volby, ke které by zemi dovedla vláda odborníků (i s podporou komunistů). Odmítá velkou koalici a nepodpoří vládu stojící na hlasech KSČM.

ODS přinesla Klausovi pět bodů

Topolánek přišel na Hrad s vlastním návrhem pěti bodů řešení situace. Jedním z bodů je záměr sestavit "technokratickou vládu", jež by měla zemi vést do voleb v průběhu roku 2007. Topolánek také uvedl, že návrh, s nímž šla do jednání ODS, je "komplementární s tím návrhem pana prezidenta, ale zdaleka ty věci ještě nejsou dohodnuty". Celý text Topolánkova návrhu najdete ZDE.

Zatímco ODS pracuje v posledních týdnech na umožnění co nejrychlejšího vyhlášení předčasných voleb, ČSSD chce pro sebe pokus pro sestavení vlády. Předčasné volby odmítá a preferuje stabilní řešení.

KSČM by podpořila vládu ČSSD spolu s lidovci nebo zelenými, popřípadě vládu národní shody. KDU-ČSL by si dokázala představit duhovou koalici spolu s ODS a ČSSD.

Prioritou Strany zelených je co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb. Pro svůj návrh změny Ústavy, která by usnadnila jejich vyhlášení, získali zelení tento týden souhlas všech parlamentních stran kromě ČSSD.

Reklama

Související články

Klaus se setkal s Topolánkem a Kasalem

Prezident Václav Klaus se ve středu setkal s premiérem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Ten mu řekl, že ODS se nyní snaží najít širší shodu stran, která...

Filip: druhý pokus nemusí mít v rukou ODS

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek setkal s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Filip po schůzce s Klausem uvedl, že si myslí,...

Výběr článků

Načítám