Hlavní obsah

Klaus na Hradě poobědvá s Bushem, přijít má i Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na počest amerického prezidenta George Bushe, který bude v úterý jednat v Praze o protiraketové základně, připravuje jeho hostitel Václav Klaus slavnostní oběd na Pražském hradě. Mezi hosty se podle důvěryhodných zdrojů objeví také exprezident Václav Havel. Hrad ve středu informaci nepotvrdil. Kdo figuruje mezi pozvanými hosty, není podle mluvčího Petra Hájka zatím možné říct.

Článek

Bush a jeho žena Laura poobědvají pravděpodobně v Rudolfově galerii. Ke slavnostní tabuli by mělo usednout asi 150 hostů.

Bushova rodina udržuje s Havlem dlouhodobě přátelské vztahy. Při nedávném pobytu bývalého prezidenta ve Washingtonu uspořádal Bush na počest Havla a jeho ženy Dagmar slavnostní večeři, jíž se zúčastnila také ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová. K Havlovým přátelům patří ale také demokratický exprezident USA Bill Clinton.

Klaus navštívil Spojené státy několikrát, naposledy letos v březnu. V texaském Houstonu se setkal s otcem nynějšího amerického prezidenta, bývalou hlavou USA, Georgem Bushem starším.

Republikán Bush přijede do Evropy na summit G8 v Německu. Do České republiky a Polska zamíří především kvůli záměru Američanů umístit ve střední Evropě protiraketový štít.

Reklama

Výběr článků

Načítám