Hlavní obsah

Klaus: Na bezpečnostní rám jsem nechtěl čekat se stovkou školáků

Prezident Václav Klaus se ve svých Zápiscích z cest, které vyjdou ve čtvrtek v Právu a na Novinkách, vyjádřil k situaci, jež vznikla v úterý ve vchodu do australského parlamentu v Canbeře. Popsal, že vůbec nešlo o spor o průchod bezpečnostním rámem, ale frontu školáků před ním a organizační chaos.

Článek

„Musím se vrátit k včerejšímu údajnému 'incidentu' s bezpečnostním rámem, který žádným incidentem nebyl a který také australská média s výjimkou jednoho blogu vůbec nehrají. Této věci bych dal titulek 'Mediokracie opět zaútočila'. Vůbec totiž nejde o to, jsem-li v Austrálii na oficiální státní návštěvě či nikoli,“ uvádí v Zápiscích z cest Klaus.

Ten měl v úterý v National Press Clubu v Canbeře projev a následnou diskusi přenášenou na jednom z kanálů televize ABC. Pak se podle Klause objevila zcela neplánovaně ještě jedna žádost o televizní rozhovor ze strany ABC, ovšem na jiném místě.

„Ukázalo se, že to bylo televizní studio v australském parlamentu. Přijeli jsme tam, ale nikdo na nás nečekal, asi 10 minut jsme stáli před budovou, fotografovali se a říkali si, že už asi odjedeme zpátky do hotelu. Pak přišla jakási pracovnice televize a pozvala nás dále. Stáli jsme několik minut mezi asi stovkou školních dětí a teprve pak jsme objevili, že čekají na bezpečnostní prohlídku – a my s nimi. Pracovnici televize jsme řekli, že čekat nebudeme a jestli rozhovor chtějí, ať ho udělají v hotelu, kde jsme ubytovaní. To je naprosto všechno. Nic jiného se nestalo,“ popsal Klaus.

„Pro pořádek dodávám, že rozhovorových a televizních interview jsem už zde udělal asi deset a i dnes mám v Melbourne dvě interview pro dva hlavní australské deníky,“ uzavřel Klaus.

Podle televize nechtěl projít rámem

Podle serveru ABC News Online ale Klaus, který v Austrálii na pozvání ekonomických institutů přednáší o svobodě a klimatických změnách, dorazil do Canberry na rozhovor v programu 7.30 televize ABC1, která má své studio uvnitř parlamentní budovy. Když prý ale zjistil, že bude muset projít bezpečnostním rámem, zarazil se. „Přes to nepůjdu,“ řekl podle produkční programu Michelle Ainsworthové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám