Hlavní obsah

Klaus Motejlovi: ombudsman je umělý úřad

Novinky, Lukáš Bek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus písemně odpověděl ombudsmanovi Otakaru Motejlovi, který si s hlavou státu chtěl vysvětlit názory na svůj úřad. Klaus vzkázal, že své výtky nemyslel osobně, současně však zopakoval, že považuje institut veřejného ochránce práv za neefektivní.

Foto: archiv Robert Rohál

Úspěšní holešovští šachisté, kdy už věděli, že postoupili.

Článek

"Nejsem si jist, zda reagujete na má autentická slova nebo až na jejich interpretaci v médiích. V každém případě Vás ujišťuji, že jsem je nemyslel jako osobní útok. Pouze jsem opakoval svůj mnoho let nezměněný a v podstatě známý názor," napsal Klaus Motejlovi v dopise, který zveřejnila kancelář Hradu.

Klaus kriticky komentoval úřad veřejného ochránce práv počátkem října v rozhovoru pro Český rozhlas. Na jeho slova reagoval Motejl tím, že požádal Klause o schůzku. "Nemám podrobné informace o denní agendě Vašeho úřadu, ale mám důvody k přesvědčení, že velmi obtížně definovaný, umělý úřad se spornými kompetencemi nemůže mít jinou než spornou efektivitu," napsal dále Klaus s tím, že by možná by bylo zajímavé "porovnat množství agendy a způsob a kvalitu jejího vyřizování a nakonec i finanční a personální náklady Vašeho úřadu s ostatními státními orgány právě v oblasti práce s podněty veřejnosti".

Podle Klause dávno před zřízením Motejlova institutu všechny vrcholné státní úřady ČR fungovaly jako "ombudsman" svého druhu. "Na všechny se obraceli stovky a tisíce občanů se svými stížnostmi, podněty a žádostmi... Tato povinnost zřízením Vašeho úřadu nebyla z ostatních orgánů nijak sejmuta, spíše se rozmnožila vícekolejnost styku občana se státem."

Klaus se debatě nebrání

Klaus nedávno poznamenal, že se detailně zabývá množstvím dopisů, které mu chodí na Hrad. "Nevylučuji, že na tuto problematiku a na efektivitu Vašeho úřadu máte jiný názor než já. Debatě na tato témata se nebráním, jsem na ni připraven a rozhodně ji při vhodné příležitosti uskutečníme," dodal v dopise Klaus.

"Zatím jsme dopis neobdrželi. Vyjádření ombudsmana lze případně očekávat, až se tak oficiálně stane," řekla ČTK mluvčí kanceláře ombudsmana Marcela Horáková.

Reklama

Související články

Klaus považuje ombudsmana za dobrou trafiku

Úřad ombudsmana je podle prezidenta Václava Klause dobrá trafika. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vždy bojoval proti úřadu veřejného...

Výběr článků

Načítám