Hlavní obsah

Klaus: Lisabonskou smlouvu podepíšu, jen když projde v Irsku

– PRAHA

Český prezident Vácalv Klaus v pondělí pro Rádio Česko prohlásil, že by Lisabonskou smlouvu podepsal jedině v případě, že by byla ratifikována i v Irsku, které ji už dříve odmítlo v referendu. V úterý přitom bude Ústavní soud (ÚS) rozhodovat o slučitelnosti Lisabonské smlouvy s českou ústavou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle Klause je jakákoli debata o tom, kdy bude Lisabonská smlouva v ČR schválena, nebo neschválena, v dané chvíli naprosto bezpředmětná. Nyní se musí počkat na rozhodnutí ÚS a podle toho potom zvážit, zda je eventuálně možné se k němu s lisabonskou smlouvou vracet. Následná debata v parlamentu bude trvat nemalou dobu, protože jde o "fatální omezení suverenity země", myslí si prezident, který je znám jako velký kritik smlouvy.

"Pak teprve eventuálně přichází na pořad podpis prezidenta a já nemám důvod být dalším z Evropanů, kteří tlačí na Irsko, aby udělali něco. Prostě bez irské změny stanoviska žádná Lisabonská smlouva být nemůže," uvedl Klaus.

V druhém referendu má smlouva větší naději

Irská vláda chce údajně rozhodnout, zda ostrov uspořádá nové referendum, ještě před summitem EU, který se v Bruselu koná 11. a 12. prosince. Podle průzkumů by druhé referendum nyní mělo naději, že smlouva v Irsku bude schválena.

Příznivci smlouvy ovšem svůj souhlas podmiňují tím, že by si Irsko mohlo ponechat evropského komisaře a smlouvu by doplnila zvláštní prohlášení o neutralitě, daňových otázkách a problematice potratů. Lisabonská smlouva přitom předpokládala, že se počet členů Evropské komise sníží, takže každá země by do komise nevysílala svého občana.

Klaus byl tento měsíc na třídenní státní návštěvě Irska, která vzbudila kontroverzi zejména kvůli jeho soukromému setkání s předákem irských odpůrců smlouvy Declanem Ganleym. Klausovo chování v té souvislosti kritizoval zahraniční a domácí tisk i politici a politologové.

Klaus: ratifikaci neoddaluji

Ústavní soud se měl lisabonskou smlouvou zabývat původně 10. listopadu. Na žádost prezidenta, kterému termín kolidoval se státní návštěvou Irska, ale ÚS jednání odložil na 25. listopadu.

Někteří politici tento krok prezidenta označili za úmyslné oddálení ratifikace smlouvy. Klaus ale toto nařčení v pondělí ostře odmítl. "Tohleto je opravdu mediální hříčka, je to politická hříčka. Mě mrzí, že pan premiér (Mirek Topolánek) zmínil mé jméno. Nezlobte se, já jsem si nevymyslel, že jsem předvoláván k Ústavnímu soudu. Já jsem si nevymyslel, že z ústavy jsem víceméně účastníkem tohoto jednání," řekl.

Česko je poslední stát, který se ke smlouvě zatím nevyjádřil. Přezkoumání dokumentu u ÚS navrhli senátoři za ODS. Teprve po závěrech ÚS se ke smlouvě může vrátit parlament.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám