Hlavní obsah

Klaus ke Schwarzenbergovým výrokům o Benešových dekretech: To mu nemohu nikdy prominout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus reagoval v sobotu po návratu z Polska pro Novinky.cz na část debaty prezidentských kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana, která se týkala tzv. Benešových dekretů.

Václav Klaus o výrocích Karla SchwarzenbergaVideo: Prima FTV

 
Článek

Co říkáte na výroky ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga, o Benešových dekretech, například, že jsou již zrušené?

Že si něco takového pan Schwarzenberg dlouhodobě myslí, vím už dávno. Že si s tímto svým názorem dovolí vystoupit ve volební kampani na českého prezidenta, jsem nečekal. Asi byl zvyklý, že mu vždy všechno prošlo, ale já mu tento výrok prominout nikdy nemohu. Právě jsem se vrátil ze setkání tří prezidentů v Polsku. Jak v Polsku, tak na Slovensku jsou takové výroky a názory vnímány jako něco naprosto nepochopitelného.

Co z toho plyne pro Českou republiku a českou veřejnost?

Česká veřejnost není a nemůže být k pokusům o zpochybnění poválečného uspořádání lhostejná. Výroky našeho ministra zahraničí v české prezidentské kampani dodaly těmto pokusům zcela nový rozměr a mám strach, že jim to dodá i zcela jinou váhu.

Reakce Karla Schwarzenberga na slova prezidenta Václava KlauseVideo: Prima FTV

Reakce Karla Schwarzenberga
"Doporučuji prezidentu Václavu Klausovi, aby si pozorně přečetl, co jsem opravdu řekl, a nemluvil o něčem, co jsem neřekl. Nezpochybňuji poválečné uspořádání, je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen.Po zločinech nacistů lidi uvažovali jiným způsobem než my dnes. Soud v Haagu byl zřízen k potrestání podobných činů v bývalé Jugoslávii, jaké se tehdy děly u nás. "

Ve vysílání Prima Family Klaus dodal, že "tyto postoje cítí jako pohrdání českými dějinami, a jako Čech se jimi cítí ohrožen".

V Německu a Rakousku oceňují Schwarzenbergovu odvahu

Polemika o dekretech prezidenta republiky se vede od čtvrteční debaty, kterou oba kandidáti vedli v České televizi. Schwarzenberg uvedl, že tzv. Benešovy dekrety neplatí již dvacet let, a kdyby byly přijaty dnes, skončila by patrně tehdejší vláda i prezident Edvard Beneš před tribunálem pro lidská práva, který zasedá v Haagu.

„Vždy jsem říkal, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu,“ uvedl Schwarzenberg. [celá zpráva]

Tento názor odmítl Miloš Zeman s tím, že jeho sok "mluví jako sudeťák", neboť prý označuje druhého československého prezidenta za válečného zločince. [celá zpráva]

Tématu si v sobotu všimla i média v Německu a Rakousku. Ocenila odvahu, s níž se Schwarzenberg vyjádřil k bolestivému tématu dějin, a například rakouský list Die Presse označil Schwarzenbergův výrok za lakmusový papírek, který může ukázat, zda Češi tuto přímočarost v nadcházející volbě ocení či odmítnou.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám