Hlavní obsah

Klaus jmenoval Jana Musila ústavním soudcem

– PRAHA

Prorektor pražské policejní akademie Jan Musil se stal ústavním soudcem. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Václav Klaus. I po Musilově jmenování zůstávají v brněnském Ústavním soudu stále čtyři volná místa.

Článek

"Jsem rád, že jste to právě vy, kdo tuto funkci bude vykonávat, jsem rád, že se nám podařilo najít vhodného kandidáta, který prošel opravdu přesvědčivě hlasováním v Senátu," uvedl Klaus.

V horní komoře parlamentu, která musí prezidentovy návrhy na ústavní soudce před jmenováním schválit, získal Musil hlasy 50 ze 73 senátorů, kteří se zúčastnili hlasování. Senát přitom už čtyři Klausovy kandidáty zamítl. Nepodpořil kandidaturu Kláry Veselé- Samkové, Vladimíra Balaše, Václava Pavlíčka a Aleše Pejchala. Toho Klaus navrhoval dokonce dvakrát.

Podle prezidenta je role ústavního soudce mimořádně vážná. "Myslím, že veřejnost potřebuje ujištění, že v soudnictví vůbec a v ústavním soudnictví jsou lidé vysokých kvalit, jasného morálního postoje, hlubokých přesvědčení, a že se na ně lidé mohou opravdu spolehnout," dodal Klaus.

Prošli už tři politici

Prezident již uspěl v Senátu s šesti kandidáty. K Ústavnímu soudu Senát vyslal tři bývalé politiky - senátorku ODS Dagmar Lastoveckou, lidoveckého poslance Miloslava Výborného a vicepremiéra z řad ČSSD Pavla Rychetského, jenž se stal předsedou.

Klaus, který jako šéf ODS patřil ke kritikům Ústavního soudu, ve funkcích potvrdil i Pavla Holländera a Vojena Güttlera, soudce jmenované bývalým prezidentem Václavem Havlem. Tým ústavních soudců tvoří ještě pět členů, které jmenoval Klausův předchůdce.

Dalším, koho Klaus navrhl, je Jiří Nykodým, expert na rodinné právo. Také on zřejmě získá v Senátu podporu. Klausovi zbývá vybrat ještě tři jména, aby byl soud kompletní.

Nových 30 soudců

Prezident jmenoval také 30 nových soudců. I jim při slavnostním jmenování řekl, že je třeba, aby české soudnictví dostalo novou krev. České soudnictví patří mezi oblasti, které trvale kritizují hlavně podnikatelé. Nelíbí se jim, že soudy často pracují pomalu a některé spory řeší mnoho let.

Už několikrát pomalost českých soudů kritizoval i Evropský soud pro lidská práva. Přestože se soudcovská profese dlouhodobě drží na předních místech pomyslného žebříčku společenské prestiže, soudců není stále dost. Soudcovské mzdy přitom vzrostly za posledních asi deset let zhruba desetinásobně.

Soudce nastupuje s platem kolem 38 000 korun. Průměrná mzda soudců se pohybuje kolem 52 000 korun. Průměrný plat v zemi je asi 17 000 korun. Řada právníků však stále dává přednost působení v komerční oblasti, kde mají možnost získat vyšší příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám