Hlavní obsah

Klaus je připraven napadnout eurozatykač u Ústavního soudu

– PRAHA

Poslanecká sněmovna v pátek přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a znovu schvála přijetí tzv. eurozatykače. Evropský zatykač, který má být důležitým nástrojem v boji proti zločincům a teroristům, se bude vztahovat rovněž na občany České republiky. Prezident je v případě nutnosti připraven obrátit se na Ústavní soud.

Foto: Policie ČR

Areál muničních skladů.

Článek

Nelze vyloučit, že ani páteční rozhodnutí Sněmovny neukončí spory o to, zda ústavní Listina základních práv a svobod umožňuje vydávat české občany na základě eurozatykače do ciziny, a tudíž zda se evropský zatykač se na ně bude vztahovat.

Někteří poslanci opoziční ODS v pátek znovu uvedli, že soulad předloh o eurozatykači s českými zákony by měl posoudit Ústavní soud. Kvůli tomu ústavně-právním sporům Klaus předlohy nepodepsal. Pokud se poslanci na ÚS neobrátí, je tak podle ředitele tiskového obdoru Hradu Petra Hájka připraven učinit sám Klaus. "Prezident republiky Václav Klaus je zklamán tím, že sněmovna Parlamentu ČR nevzala v úvahu jeho obsáhlé připomínky k tomuto zákonu," informoval Hájek.

Vydání do ciziny kratší o rok

Česká republika doposud tvořila spolu s Itálií poslední dvojici z 25 členských států Evropské unie, které evropský zatykač zatím nepřevedly do národního práva.

Smyslem eurozatykače je usnadnit a urychlit procedury vydávání stíhaných osob a znemožnit, aby se pachatelé závažných trestných činů vyhýbali stíhání v zahraničí. Procedura vydávání stíhaných lidí se má díky zatykači zkrátit z 1,5 až na čtvrt roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám