Hlavní obsah

Klaus Grossovi a Kalouskovi: Najděte řešení

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí pronesl v Českém rozhlase prohlášení, ve kterém vyzval premiéra Stanislava Gross a předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska, aby na středeční schůzce našli řešení vládní krize a tím přesvědčili občany o smysluplnosti současné vlády.Toto řešení by mělo "přesvědčit občany o tom, že další věrohodné fungování vlády je možné".

Foto: Hana Knížková

studiocere.cz

Článek

"Nevidím snadnou a uspokojivou cestu k vyřešení problému," řekl Klaus. Přesto Grosse a Kalouska požádal, aby na svou středeční schůzku přišli s kroky, které by vedly ze slepé uličky.

"Celá situace nabírá další nebezpečnou dynamiku. Oba předsedy jsem proto požádal, aby na svou plánovanou středeční schůzku přišli s něčím, co by znamenalo vykročení z dnešní slepé uličky a co by nebylo řešením jen formálním, polovičatým a tudíž snadno a rychle zpochybnitelným," dodal Václav Klaus

Po nedělní schůzce prezidenta s premiérem Stanislavem Grossem v pondělí zamířil na Hrad také předseda lidovců Miroslav Kalousek. "Prezident mě vyslechl," řekl Kalousek novinářům po více než hodinové schůzce na Pražském hradě.

Miroslav Kalousek dál trvá na premiérově demisi. Prezident se během víkendu nechal slyšet, že současné události už "daleko přesahují běžné politické půtky".

"Informoval jsem prezidenta o tom, že pro křesťanské demokraty je zásadní problém, že pan předseda vlády je svými příjmy ekonomicky napojen na příjmy z pochybného podnikání, včetně pravděpodobných příjmů z prostituce," prohlásil Kalousek. Problém podle něj nezmizí, pokud by ministři za KDU-ČSL opustili vládu.

"Vidíme proto řešení v tom, o co jsme předsedu vlády požádali," dodal Kalousek. Zopakoval, že lidovci jsou "pevně odhodláni" nadále zůstat součástí vládní koalice s ČSSD a US-DEU. "Koaliční projekt může existovat do konce volebního období, ale je třeba řešit problém majetkových poměrů Grossovy rodiny," dodal předseda lidovců.

Někteří lidovci chtějí celostátní konferenci

Hlava státu pozvala lídry dvou silnějších vládních stran proto, aby ji informovali o situaci ve vládní koalici. Gross už několikrát zdůraznil, že odstoupit nehodlá. Naopak vyzval lidovce, aby opustili vládu, pokud svůj postoj nezmění. Premiér je připraven vládnout bez KDU-ČSL.

V minulých dnech se také ukázalo, že lidovecký tábor není zcela jednotný. Někteří zástupci KDU-ČSL zejména v krajích nevidí ke Grossovu odstoupení důvod. Spolu s místopředsedou Cyrilem Svobodou požadují ještě do středeční koaliční schůzky svolání celostátní konference. Na Svobodovu stranu se v neděli postavili zástupci moravskoslezského, jihomoravského a plzeňského kraje.

Nedělní schůzka Klause s Grossem byla spíše informativní. Gross po ní řekl, že prezident nechtěl, aby odstoupil. Mluvčí Hradu Petr Hájek však řekl, že si hlava státu utvoří závěrečný názor až po setkání s Kalouskem.

Zavolejte Zemana, radí politolog

"Premiér by podle mého názoru měl zvážit další setrvání ve funkci. Vzhledem k postupnému vývoji této kauzy je pravděpodobné, že na veřejnost vyplují ještě další informace a to už by asi bylo neúnosné," soudí politolog Rudolf Kučera.

Podle Kučery by také měla ČSSD rozdělit své cíle. "V současné situaci by mohl dokončit vládní reformy na postu premiéra například Bohuslav Sobotka. Na druhé straně je také třeba, aby stranu někdo vedl k volbám, a tím člověkem podle mého názoru není nikdo jiný než Miloš Zeman," říká Rudolf Kučera.

Reklama

Související články

Gross: prezident nechce, abych rezignoval

Premiér Stanislav Gross po skončení nedělní schůzky s prezidentem Václavem Klausem řekl, že prezident nechce, aby rezignoval. Prezidentův tajemník Ladislav...

Výběr článků

Načítám