Hlavní obsah

Klaus debatoval s odborníky o problému síťových lůžek

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Přes hodinu a půl hovořil ve čtvrtek prezident republiky Václav Klaus s předními českými odborníky z oboru psychiatrie, neurologie a rehabilitace o problematice používání omezujících prostředků ve zdravotnictví a sociální péči, především klecových a síťových lůžek.

Foto: Kateřina Ostradecká

Celoročně otevřená národní kulturní památka Klášter Broumov.

Článek

"Nejsme zemí, která by tato opatření nadužívala a nadměrně tak omezovala pacienty," prohlásila před novináři profesorka Soňa Nevšímalová z neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK. Dodala, že naopak jsme zemí, která je členem konsorcia států, jehož zástupci mají omezovací prostředky používané u agresivních pacientů vyhodnotit a vydat doporučení k jejich užívání v ústavech a léčebnách pro celou Evropu.

"V naprosté většině byla lůžka používána diagnosticky oprávněně," řekla Nevšímalová s tím, že klecových nebo síťových lůžek je v českém zdravotnictví a sociální péči méně než jedno procento. "Z toho je vidět, že problém je nadhodnocen."

Klaus: není to souboj dobra a zla

Prezident Václav Klaus řekl, že "debata o těch či oněch typech lůžek není soubojem dobra a zla, který se tak snadno dá řešit v pohádkách pro děti, ale je vážnou debatou pro dospělé. ČR se nijak neodchyluje od jejich používání a neměli bychom se nechat peskovat odkudsi ze světa na základě ne plně hodnotných a kvalitních informací."

Reagoval tak na autorku knih o Harrym Potterovi Joanu Rowlingovou, která mu napsala dopis, v němž si stěžuje na používání klecových a síťových lůžek v ČR a umístění pacientů do nich označuje za mučení. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi krátce na to klecová lůžka zrušil, za což ho Klaus pokáral.

"Neměli bychom se dopouštět žádných zjednodušených soudů o kvalitě českého zdravotnictví, české psychiatrie a o podmínkách jak je zacházeno s pacienty v naší zemi," řekl Klaus. Dodal, že doufá, že debata o tomto problému bude u nás "pokračovat seriózním a vyváženým způsobem bez překotných, líbivých, populistických gest a akcí".

Účastníci diskuse s prezidentem neskrývali své uspokojení. "Jsem rád, že věci se budou řešit komplexně a ne vytrháváním z kontextu," řekl Právu známý fyzioterapeut docent Pavel Kolář, šéf rehabilitační kliniky v pražském Motole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám