Hlavní obsah

Klaus by rád viděl ODS ve velké koalici

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Postoj prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause k budoucí vládě je stále častým námětem spekulací mezi občanskými demokraty. Jak řekl Právu člen stranického vedení, názory prezidenta souvisejí i s opětovnou kandidaturou na Hrad.

Článek

Očekává se, že zákon o přímé volbě neprojde a nejvyššího ústavního činitele bude v roce 2008 opět volit parlament.

S lidovci by chyběly hlasy

"Vláda ODS a lidovců by na zvolení prezidenta neměla sílu, taková dohoda by měla smysl pouze u velké koalice, což prosazují lidé blízcí Hradu," řekl Právu vysoký představitel ODS, který si nepřál být jmenován.

Klausovi spojenci v ODS tak podle těchto informací zvažují variantu, že by smlouva o znovuzvolení současného prezidenta byla v nějaké formě součástí koaliční dohody. Právě velká koalice ODS a ČSSD by podle volebních výzkumů získala ve Sněmovně ústavní většinu.

Klaus je také znám svými sympatiemi k většinovým vládám, což by právě velká koalice ODS a ČSSD zaručovala.

Jako o zastánci velké koalice v ODS se v minulosti hovořilo například o vlivném předsedovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustém či místopředsedovi strany, pražském primátoru Pavlu Bémovi. Oba však odmítli, že by podobné uspořádání podporovali.

Loni na podzim prosákly informace, podle nichž část pražské ODS zvažovala, že by v případě, kdy by po volbách získala ve Sněmovně většinu levice, mohla vzniknout velká koalice v čele s Bémem. Ten však tehdy Právu řekl: "Já bych do toho nešel." Stranický šéf Mirek Topolánek na listopadovém kongresu vytáhl proti "veteši" a "Marťanům" v ODS, kteří si nepřejí volební vítězství a touží po velké koalici. Odmítl však sdělit, které spolustraníky měl na mysli.

ČSSD se ve svém programu zavazuje prosadit přímou volbu prezidenta. Premiér Jiří Paroubek se opakovaně vyjádřil, že by jako vhodného kandidáta viděl svého předchůdce Miloše Zemana. Oba politici o prezidentské volbě při nedělním setkáním na Zemanově chalupě údajně nemluvili. Paroubek řekl, že toto téma přijde, až bude čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám