Hlavní obsah

Klatovská nemocnice čelí žalobám za trýznivé zákroky na dětech

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovský soud obdržel osm žalob, které na zdejší nemocnici podali rodiče dětí kvůli nešetrným zákrokům psychicky nemocného exprimáře Jiřího Havránka. Požadují odškodnění za útrapy, které měl lékař způsobit jejich ratolestem v letech 2012 a 2013.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Klatovská nemocnice

Článek

„Žaloby jsou spojené s návrhem na vydání platebního příkazu. Je na zvážení příslušného soudce, jestli ve věci nařídí jednání, nebo rozhodne formou platebního příkazu,“ potvrdil v pondělí Právu místopředseda soudu Jan Kasal s tím, že částky požadované rodiči se pohybují v řádech stovek tisíc korun.

O možnosti vyplacení odškodnění a popřípadě o jeho výši se stále jedná
Jiří Kokoška, mediální zástupce nemocnice

Žalobci se podle Kasala domáhají bolestného a finanční kompenzace za nemajetkovou újmu. „Odvolávají se přitom na závěry znaleckého posudku z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který byl zpracovaný v rámci trestního řízení,“ dodal Kasal.

Rodiče dětí už přitom před časem zaslali žádosti o odškodnění přímo vedení klatovské nemocnice. „O možnosti vyplacení odškodnění a popřípadě o jeho výši se stále jedná,“ sdělil Právu mediální zástupce nemocnice Jiří Kokoška. Právo zjistilo, že nemocnice je pro podobné případy pojištěná a vyplacení odškodného by mělo jít na vrub pojišťovny. Ta si ale může nechat posvětit nárok poškozených soudem.

Lékař se brání

Havránka v souvislosti s působením v Klatovské nemocnici stále vyšetřuje policie pro podezření z těžké újmy na zdraví, kdy měl v důsledku svého psychického onemocnění provádět na dětech léčebné zákroky, které  podle znalců hraničily  s mučivými útrapami. Šlo například o opakované zavádění centrálního žilního katétru bez léků tišících bolest.

Lékař odmítá, že by dětem vědomě ubližoval. „Pravda je, že jsem měl v určitém období problémy, kdy jsem byl unavený, klepala se mi ruka, což snižovalo moji šikovnost.  Rozhodně to ale nevedlo k tomu, abych děti úmyslně poškodil,“ řekl Právu Havránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám