Hlavní obsah

Klasnová přirovnala Škárku k Boratovi, Babák podezírá "kmotry z ODS"

• Aktualizováno
Právo, rsk, jt

Přestože poslanec Jaroslav Škárka označil svůj výrok, že ministr dopravy Vít Bárta si penězi kupoval loajalitu některých zákonodárců Věcí veřejných, za mystifikaci, podle véček již stranu poškodil. Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová označila Škárkova slova za vysvětlení hodné fiktivního kazašského reportéra Borata Sagdyjeva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Článek

„Jeho slovům nerozumím, považuji je za nesmyslná a očekávám od něj osobní vysvětlení. Vzhledem k tomu, že je teď v Kazachstánu jako Borat, tak si holt musíme počkat na to, až se vrátí. Třeba jako Borat přijde s nějakými méně absurdními vysvětleními,“ řekla Právu Klasnová.

Škárka byl až do pondělka v středoasijské zemi jako pozorovatel místních voleb za OBSE.

Podle Klasnové VV takové výroky „silně poškozují“. „Nevím, jestli chtěl být jen zajímavý v médiích,“ podotkla. Na dotaz, zda kauza může mít dopad na Škárkovo další působeni ve VV, Klasnová uvedla, že je sice třeba zvažovat jednotu poslaneckého klubu, na druhou stranu existují určité meze.

„Chci, abychom zůstali jednotní a udělám pro to maximum. Pokud ale podle mého názoru někdo dlouhodobě poškozuje stranu a sám necítí loajalitu, tak si nedovedu představit, že sedíme u jednoho stolu, podáváme si ruce, říkáme si, jak se máme rádi, a pak se člověk otočí a vše je jinak,“ řekla.

Škárka má problém, naznačil John

Předseda VV Radek John označil Škárkovu mystifikaci za "idiotskou" s tím, že jde o druhý nejhorší počin tohoto druhu v dějinách lidstva. Prvenství má podle Johna fiktivní rozhlasová reportáž Orsona Wellese o invazi marťanů.

Je to idiotsky vymyšlená mystifikace
předseda VV Radek John

"Mluvil jsem se všemi, kteří jsou v té kauze jmenováni a všichni říkají: jednoznačná pitomost. Je to idiotsky vymyšlená mystifikace," uvedl John.

"Co je to za idiotství, kupovat si loajalitu nějakého poslance, když všichni poslanci jsou loajální k programu Věcí veřejných? Proč by pan Bárta mrhal prostředky na nějakého poslance Škárku, aby byl vůči němu loajální? Nic tak hloupého nemohlo napadnout nikoho jiného, než člověka ve stresu nebo v nějaké obtížné psychické situaci," uzavřel šéf VV.

Babák: Škárku by mohli řídit kmotři z ODS

Poslanec Michal Babák Právu řekl, že na celou kauzu má radikálnější názor. „Nejde o hru jednoho člověka, ale více lidí. Směřuje nám to na Plzeň a místní kmotry z ODS, kteří by chtěli ovlivňovat poslance v našem klubu a které by se hodilo rozvrátit VV. Je to v souvislosti s činností Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Plzeňsku. Pan Škárka by v tuto chvíli mohl být řízen kmotry z ODS,“ řekl Právu.

Babák pro své tvrzení má zatím jen nepřímé důkazy. „Faktorů je více a nerad bych je zveřejňoval. Má to však souvislost s plzeňským ŘSD, kde měl působit pan Rödl a nějakým způsobem se nám ho tam nepodařilo právě z těchto důvodů prosadit,“ dodal.

O Škárkovi, ale i o emailu poslance Stanislava Humla z minulého týdne, který unikl do médií, se budou VV bavit na svém výjezdním zasedání plánovaném na čtvrtek a pátek.

Jestli to byla snaha vyučit reportérku, tak to bylo nešťastné. Jestli to byl žert, tak má divný smysl pro humor
poslanec VV Radim Vysloužil

Předseda véček Radek John uvedl, že ho překvapilo, že se mu Škárka zatím neozval. Odmítl, že by bral bokem nějaké peníze, podle něj Škárkova slova mohou souviset s nadcházející volbou šéfa VV.

„Ví, že s ním v případě svého vítězství v přímé volbě nepočítám jako s místopředsedou, tak se možná snaží poškodit mé jméno. Pokud mě nyní zatáhl do mystifikace, tak bude rád, když mě příště vynechá,“ řekl Právu.

Divný smysl pro humor

Místopředsedkyně VV Karolína Peake označila Škárkovo vysvětlení kauzy za podivuhodné. „Je to pro mě šokující. Jsem ve VV od roku 2006, dělala jsem jim zadarmo právní poradnu. Nechápu, proč zvolil takový způsob hry s novináři, je to nešťastné, chci si počkat na jeho osobní vysvětlení,“ řekla Právu.

Totéž očekává i poslanec Radim Vysloužil, jehož Škárka jmenoval jako jednoho z lidí, kteří mu společně s Michalem Babákem nosili od Bárty peníze. Vysloužil takové nařčení odmítl. „Jestli to byla snaha vyučit reportérku, tak to bylo nešťastné. Jestli to byl žert, tak má divný smysl pro humor,“ uvedl.

Naopak poslankyně Jana Drastichová prohlásila, že si dovede představit, že si Škárka dělá legraci. „Znám ho, je provokatér. Nemám důvod mu nevěřit, musím ale počkat na jeho osobní vyjádření,“ řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám