Hlavní obsah

Klas: Vozy BIS byly v blízkosti Hojdara, Špidla to popírá

PRAHA

V blízkosti poslance Josefa Hojdara (soc. dem.) se v minulosti opakovaně pohybovaly dvě auta, která patří Bezpečnostní informační službě. Její ředitel Jiří Lang bude proto muset ve středu předložit sněmovní komisi pro kontrolu BIS dokumenty o tom, že tyto dva vozy BIS nikdy neměly za úkol Hojdara sledovat. '

Foto: Ema Baarová
Článek

ČTK to řekl předseda komise Jan Klas (ODS). Přehled státních poznávacích značek a typů několika vozů, které ho údajně sledovaly, předložil Hojdar komisi v pátek. Právě na tomto přehledu jsou podle Klase i dvě auta, která zcela nezpochybnitelně patří BIS.

Špidla sledování popírá

Na Klasova slova reagoval permiér Špidla. "Pan Hojdar není žádným způsobem sledován," řekl dnes předseda vlády ČTK. Zdůraznil, že kontrarozvědka neměla za úkol sledovat zákonodárce, který odešel z klubu nejsilnější vládní strany a má výhrady k reformě veřejných financí. "Mohu jen konstatovat, že žádné takové zadání nebylo a že je to hloupost. Pokud je to používáno v nějaké souvislosti, je to věc, která je pomluva," prohlásil premiér, který je za činnost tajných služeb odpovědný.

Také šéf BIS Lang v pátek před komisí popřel, že by BIS Hojdara sledovala či odposlouchávala. "Musíme mít na paměti, že u bezpečnostních a zpravodajských složek nelze vyloučit, že nastane situace, že se nějaký jedinec vymkne kontrole. To mohou potvrdit všichni ředitelé zpravodajských služeb v České republice i ministr vnitra," řekl Klas.

Protože jeho komise chce znát celou pravdu o případu Hojdara, bude od BIS příští středu požadovat další materiály.

Klas kritizoval Grosse

Klas současně kritizoval postoje ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD) a poslanců ČSSD, kteří se podle něj snaží kauzu Hojdara zlehčovat. "Na základě vlastních zkušeností odmítám výroky některých poslanců a ministrů za ČSSD, které mají za cíl celou záležitost bagatelizovat," prohlásil Klas. Za typický příklad takového zlehčování označil výroky Grosse, podle něhož není obtížné čísla státních poznávacích značek aut BIS získat. Gross totiž prohlásil, že sedne-li si někdo na půl dne proti vjezdu do sídla BIS a bude si zapisovat čísla, automaticky zjistí, jaká auta tam jezdí.

Hojdar promluvil na zasedání ČSSD

Poslanec Josef Hojdar se účastní zasedání širšího vedení sociální demokracie, které jedná od rána v pražském Kongresovém centru o situaci v Poslanecké sněmovně, v níž koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly v pátek přežila hlasování o nedůvěře a prosadila balík reformních zákonů.

Revoltující poslanec, který jako jediný z vládního tábora kabinet nepodpořil a zdržel se hlasování, vysvětloval účastníkům uzavřeného zasedání své názory. Hojdar svůj odstup od vlády zdůvodnil tím, že nemohl hlasovat pro ani proti, protože ještě nebyly projednány reformní zákony, k nimž podal pozměňovací návrhy. Později řekl, že kdyby věděl, jak hlasování dopadne, rovnou by vládě spolu s opozicí vyslovil nedůvěru.

Své další kroky v politice chce konzultovat s delegáty krajské konference Ústeckého kraje, která se uskuteční na konci října. Hojdar novinářům řekl, že podle výsledku tohoto krajského jednání zváží, jestli se vrátí zpátky do poslaneckého klubu ČSSD, nebo zda se rozhodne složit mandát a odejít z politiky. Dodal, že i na dnešním jednání zazněl návrh, aby se vzdal poslaneckého křesla. "Ale ústřední výkonný výbor o tom odmítl hlasovat," prohlásil.

Jiní členové širšího vedení se podle dostupných informací Hojdara zastali, často dost emotivně. Sám Hojdar ocenil, že měl dostatečný prostor vysvětlit svým stranickým kolegům, proč kabinet Vladimíra Špidly nepodržel a proč má výhrady k vládní reformě veřejných financí. I přes odstup se cítí součástí vládní koalice i součástí ČSSD.

Reklama

Související články

Hojdar požádal o policejní ochranu

Poslanec soc. dem. Josef Hojdar požádal ve středu večer ministra vnitra Stanislava Grosse o policejní ochranu v obavě o život svého osmiletého syna i svůj....

Policie šetří výstrahy Hojdarovi

Policie se již začala zabývat anonymní výhrůžkou poslanci Josefu Hojdarovi (ČSSD), který z obavy o život své rodiny požádal ministra vnitra Stanislava Grosse...

Výběr článků

Načítám