Hlavní obsah

Kiska: Značka Československo vzbuzovala respekt

Právo, ivi

Slovensko získalo vznikem Československa jasné hranice a příležitost budovat politické, vzdělanostní a kulturní instituce. Při příležitosti 99. výročí vzniku ČSR to na sociální síti napsal slovenský prezident Andrej Kiska.

Foto: Kancelář prezidenta SR

Památník Československé státnosti v Bratislavě

Článek

„Nový stát nevymyslely vítězné mocnosti. Na mapu poválečné Evropy ho zakreslili díky dlouhodobému úsilí o svobodu a nezávislost, které bylo společným dílem domácích vlastenců a politiků, slovenských a českých krajanů v Americe i legionářů bojujících v Rusku,“ napsal Kiska.

Hlava slovenského státu připomněla, že zástupci slovenského národa se ke společnému státu přihlásili deklarací z 30. října 1918.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

„Nevídaným tempem se rodila vzdělaná střední třída, do veřejného života vstupovali starostové, primátoři, hejtmani, ministři, novináři, podnikatelé, rozvíjela se občanská společnost. Značka Československo vzbuzovala respekt, byli jsme ostrovem demokracie ve střední Evropě,“ zdůraznil Kiska.

Den vzniku ČSR si Slovensko na rozdíl od České republiky státním svátkem nepřipomíná. Ani letos návrh opozičních poslanců na zařazení 28. října mezi státní svátky neprošel. Na Slovensku je pouze památným dnem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám