Hlavní obsah

Kiska v Brně varoval před populismem, univerzita ocenila jeho pojetí politiky

Slovenský prezident Andrej Kiska v úterý převzal na půdě Masarykovy univerzity (MU) v Brně velkou zlatou medaili. Univerzita letos slaví 100 let od svého založení. Podle rektora Mikuláše Beka si Kiska medaili zaslouží za své civilní a lidské pojetí politiky. Kiska v projevu varoval před populismem a podrýváním důvěry ve stát.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska (vlevo) převzal Velkou zlatou medaili v Brně při slavnostní ceremonii u příležitosti 100. výročí založení Masarykovy univerzity (MUNI). Vpravo je rektor univerzity Mikuláš Bek.

Článek

„Přijímám tuto medaili s vděkem vůči všem, kteří v době poznamenané zklamáním a zahlcené nenávistí vyznávají a praktikují demokratický étos, bez něhož by se ty hodnoty dávno ztratily,“ uvedl Kiska, který neopomněl připomenout, že mezi studenty MU je i přes pět tisíc Slováků.

Také Bek zdůraznil, že svobodný polistopadový režim nemusí být samozřejmostí a že dnes znovu jde o dělbu kontroly a moci ve státě, o toleranci menšinových názorů, o svobodu médií a ochotu pomáhat potřebným.

Bek připomněl, že Kiska je hlavním hostem oslav. Podle Kisky lze demokracii udržovat jen vytrvalou, poctivou a trpělivou prací, slušnou a odvážnou diskusí s citlivostí k potřebám lidí. Pravidla je nutné dodržovat i tehdy, když je jiní porušují, uvedl Kiska.

„Demokracie nezná zkratky, nesmíme sklouznout k ohýbání a porušování pravidel,“ řekl prezident. Zkouškou pro něj samotného prý byly události po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, kdy lidé na slovenských náměstích volali po razantnějších vládních změnách a on musel odolat tlaku, aby překročil limity ústavních kompetencí.

Kiska ve společnosti prince Charlese i Madeleine Albrightové

Velkou zlatou medaili univerzita uděluje zpravidla cizincům za zásluhy o demokracii, lidstvo a vzdělanost. Dosud posledním držitelem byl lichtenštejnský kníže Hans Adam II., který ji převzal v roce 2011. V minulosti stejné ocenění získali například následník britského trůnu princ Charles, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Univerzita vznikla 28. ledna 1919, letos slaví 100 let. Už v pondělí udělila zlaté medaile bývalému rektorovi a dnešnímu předsedovi ODS Petru Fialovi, hudebnímu skladateli Ivu Medkovi, informatikovi Václavu Račanskému a rektoru Univerzity Komenského v Bratislavě Karolu Mičietovi. Oslavy potrvají po zbytek roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám