Hlavní obsah

Ke stávce se připojí polovina škol, ne všechny ale budou zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory v pondělí potvrdily, že kolem 6000 mateřinek, základních a středních škol se ve středu kvůli platům připojí k jednodenní stávce. To je více než polovina škol, které zřizují obce nebo kraje. Ne všichni rodiče stávkujících škol ale budou muset řešit, kam s dětmi. Některé školy zůstanou otevřené a zajistí pro děti program. Každá škola by právě svůj postoj měla zveřejnit během úterý a dát rodičům vědět, například zápisem v žákovské knížce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík ukazuje propočty růstu mezd učitelů.

Článek

Učitelé chtějí stávkovat, protože jsou nespokojeni s růstem mezd, jak je navrhla a v pondělí i schválila vláda. Požadovali růst o deset procent, vláda sice toto číslo schválila, do tarifů se ale přidá pouze osm procent, což školským odborům vadí.

Odborový svaz bude znát přesný počet stávkujících institucí ve středu dopoledne, uvedla jeho místopředsedkyně Markéta Seidlová. Výuka může při stávce jen vypadat jinak, nebo se může omezit. Školy budou podle Seidlové označeny buď logem, že stávkují, nebo že stávku podporují.

Některé už oznámily, že ač se stávky zúčastní, nezavřou. Připraví například program pro žáky tříd prvního stupně. O děti se také budou starat nestávkující učitelé. V některých městech budou mít k dispozici děti program v jiných prostorách města, v Žatci například v divadle.

U ředitelů a zřizovatelů škol stávka jednoznačnou podporu nemá a školy v pondělí intenzivně řešily, zda se ke stávce připojí, či nikoliv, a případně jakou formou. Ne všichni učitelé totiž s akcí souhlasí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu školství Markéta Seidlová s logem středeční stávky

Do stávky se nezapojí například největší základní škola v ČR co do počtu žáků, která je v Boskovicích na Blanensku. Třeba v Olomouckém kraji naproti tomu zůstanou uzavřená některá velká školská zařízení včetně gymnázií Hejčín a Čajkovského v Olomouci.

Oslovené školy ve Středočeském kraji se ke stávce většinou připojí.

„Pokud bude odbory stávka potvrzena, 6. listopadu bude uzavřena celá škola, školní družina i omezen provoz jídelny. Obědy budou odhlášeny,“ oznámila ředitelka školy v Bezručově ulici v Kolíně Zdenka Filipová.

Stávku učitelů nepodporujeme, ale bránit jí nebudeme, vzkazují ředitelé škol

Domácí

Stejně tak se připojí některé školy v Mladé Boleslavi. „Drtivá většina učitelů je pro stávku, takže se připojíme,“ potvrdila Právu ředitelka 5. ZŠ v Mladé Boleslavi Marcela Pavlíková. Na stránkách 7. ZŠ ve Václavkově ulici se objevila informace ředitelky Milady Mizerové, že se škola nepřipojí. „Neznamená to, že jsme spokojeni s ohodnocením práce učitelů, ale nesouhlasíme s formou protestu,“ uvedla ředitelka.

Školy oslovené Právem v Praze se nepřipojí, ředitelé nemají od učitelů informace, že by o to stáli. Podle ČTK budou stávkovat například Základní škola K Milíčovu v Praze 11 a pravděpodobně také ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6.

Například v Ústeckém kraji zůstane mnoho škol otevřeno. Školy jsou často se schváleným růstem mezd spokojeny. „Dostaneme přidáno 10 procent, jak bylo deklarováno. Přijde mi malicherné rozporovat to, že má být 8 procent do tarifu a 2 procenta na pohyblivou složku mzdy. Mně se naopak líbí, že nedostanou všichni stejně a že mohu ocenit lepší kantory, že mám právo volby,“ řekl Právu ředitel školy Ladova v Litoměřicích Václav Červín.

Rozumný důvod pro stávku nevidí ani ředitel Gymnázia Teplice Zdeněk Bergman. „Je na učitelích, aby mi oznámili, že chtějí stávkovat. Zatím takovou informaci nemám a popravdě ji ani neočekávám.“

V životě neměli tolik peněz, učitelé stojí za vládou. Babiš se tvrdě pustil do odborů

Domácí

Ke stávce se hodlají připojit oslovené školy v Karlovarském kraji. „Ve středu stávkujeme, školy by měly být zavřené. Informace pro rodiče budou vyvěšeny buď formou nějaké vývěsky, nebo zápisem do žákovské knížky, podle toho, jak se ředitelé škol rozhodnou,“ uvedl předseda karlovarské krajské školské odborové rady František Balák.

Na Plzeňsku už se ví, že stávky se zúčastní například 34. základní škola z plzeňského sídliště Bolevec. Uzavřená bude jak školní budova, tak družina. „Ke stávce se přihlásilo zhruba čtyřicet zaměstnanců, což je velká většina,“ řekl Právu Jiří Rymeš, zástupce ředitele.

Dvě plzeňské základky – Masarykova a 15. ZŠ – už naopak oznámily, že se ke stávce nepřipojí.

Ze základní školy v tachovské Kostelní ulici se do stávky zapojí tři čtvrtiny pedagogických pracovníků, tedy asi 15 lidí, jedním z nich je i tamní ředitel Jan Kubát. A to přesto, že počítá s negativní reakcí některých rodičů. „Je mi jasné, že nějaké budou, ale my jakožto učitelé a pedagogičtí pracovníci teď musíme táhnout za jeden provaz,“ podotkl Kubát.

Na Liberecku se oslovené školy většinou nezapojí, případně budou stávkovat pouze někteří z učitelů a výuku zajistí ti, kteří se stávky nezúčastní. Stávkovat bude například škola v Rovensku pod Troskami. V České Lípě se z osmi základních škol podle pondělních informací nepřipojí ani jedna.

Anketa

Způsobí vám stávka učitelů komplikace?
Ano
45 %
Ne
55 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2560 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám