Hlavní obsah

Ke kritikům Čunka se přidal i prezident Klaus

PRAHA

Prezident Václav Klaus kritizoval vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za jeho výroky o Romech. Považuje je za naprosto nepřijatelné. Zároveň v pondělí v TV Nova vyzval politiky, "aby se nevezli na vlně laciného populismu a aby neakceptovali předsudky nemalé části české veřejnosti".

Článek

"Já prostě něco takového u pana Čunka prostě cítím, i když vím, že to není politický program strany, kterou reprezentuje. Tak prostě je jasné, že nemluvil o opalování na jarním sluníčku. Proto je pro mě jeho výrok naprosto, ale naprosto nepřijatelný," řekl televizi Klaus.

Do centra pozornosti se v posledních dnech dostal Čunkův výrok otištěný v pátečním Blesku. Vicepremiér na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." Čunek se o den později za svá slova omluvil.

Slova zvedla vlnu nevole

Čunka za jeho výrok kritizovali i koaliční partneři, opozice, někteří lidovci a romské organizace. Zelení kvůli výrokům předsedy lidovců požadují zvláštní koaliční jednání. Čunek se hájí, že byl špatně pochopen.

Čeští Romové hledají v zahraničí podporu pro svůj požadavek, aby Čunek kvůli svým výrokům opustil vládu. Vyzvali proto účastníky mezinárodní konference v Budapešti, která po dvou letech hodnotí projekt Dekáda Romů, aby se k jejich žádosti připojili.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Zeleným došla s Čunkem trpělivost

Předsednictvo Strany zelených v neděli večer vyzvalo premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby svolal koaliční schůzku kvůli setrvání šéfa lidovců Jiřího...

Výběr článků

Načítám