Hlavní obsah

Když neschválíte úsporné balíčky, hledejte jinou vládu, vzkázal politikům Fischer

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim, jov

Premiér Jan Fischer v úterý odpoledne ještě více zkomplikoval politikům život. Poté, co Sněmovna zabila předčasné volby, řekl, že jeho vláda povede zemi k řádným volbám v červnu jen za dvou podmínek. Sněmovna jí obnoví mandát a zákonodárci schválí úsporné balíčky k rozpočtu. Ty ale dosud vyvolávaly u politiků nesouhlasné reakce.

Článek

Strany by se podle Fischera měly dohodnout, jaká vláda povede zemi do řádných voleb. Podle nynější dohody měl jeho kabinet mandát jen do předčasných voleb v říjnu. "Tomu odpovídalo obsazení jednotlivých rezortů i programové prohlášení," řekl Fischer. Pokud by politici dál chtěli, aby vláda vydržela, dal si podmínky.

Fischer na úterní tiskové konferenci přitom neskrýval své překvapení nad rozhodnutím ČSSD. Dozvěděl se ho z médií.

"Podobně jako většina občanů této země jsem byl přesvědčen, že představitelé všech politických stran mají své kroky připravené a promyšlené," řekl premiér.

Fischer připomněl, že jeho mandát byl vázán k rozmezí od dubna do října. Pokud mu má být mandát prodloužen, vyžaduje schválení úsporného balíčku na snížení deficitu, který počítá se schodkem 170 miliard korun. K tomuto deficitu se kabinet zavázal, reálná situace ho kvůli ekonomické krizi nutí k rozpočtu se schodkem 230 miliard. Deficit chce snížit právě úspornými balíčky.

Občanští demokraté ohlásili již předem, že je třeba spojit hlasování o důvěře vládě s návrhem rozpočtu, stejně se vyjádřili i komunisté. Zelení mluvili o jakémkoliv vládním návrhu spojeném s důvěrou vlády, jeho neschválení by totiž znamenalo ústavně konformní cestu k předčasným volbám. TOP 09 v úterý apelovala na co nejrychlejší schválení balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Podle něj dosáhne schodek státního rozpočtu 230 miliard, pokud jeho návrh nebude schválen.

Co obsahuje tzv. Janotův balíček
Ministr financí Eduard Janota navrhuje zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty o dvě procenta a horní sazby o jedno procento, nyní je to devět a 19 procent.
Navrhuje snížení schodku rozpočtu zdvojnásobením daně z nemovitosti a snížením příspěvku na stavební spoření o třetinu u všech smluv.
Zvýšení spotřební daně nejen u benzinu a nafty, ale i u alkoholu a cigaret.
Zvýšení úrovně, od které se už neplatí sociální a zdravotní pojištění, ze čtyřnásobku průměrné mzdy na šestinásobek.
Janota chce ušetřit osm miliard zmrazením plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Dále odmítá valorizaci důchodů. Stagnovat mají platy ve státní správě a úspory se navrhují i u investic a výdajů ministerstev, čímž by se uspořilo 25 miliard.
Na mandatorních výdajích hodlá Janota ušetřit 16,4 miliardy. Škrtat by se mohlo na přídavcích na děti, nemocenských, mateřské i rodičovské a příspěvcích na sociální služby.
Zdroj: ČTK

Sobotka: není to dobré řešení

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobota se k Fischerovým slovům vyjádřil s nedůvěrou. "Nemyslím si, že by bylo dobré řešení, kdyby vláda spojovala svoji důvěru s nějakým balíčkem opatření pro příští rok," řekl Sobotka.

Podle něj budou strany jen těžko hledat shodu. Podle něj není ani nutné znovu hlasovat o důvěře vládě. "Nicméně, pokud by na tom existovala dohoda na politické scéně, tak ČSSD nebude věc komplikovat," řekl.

Šéf komunistů Vojtěch Filip souhlasí s tím, aby vláda spojila přijetí rozpočtu s otázkou důvěry. „Myslím, že je to zásadní věc. Podle mého soudu by měla vláda spojit rozpočet s otázkou důvěry, může k tomu také využít ty ekonomické zákony, které byly plánovány k projednání na schůzi Sněmovny,“ řekl Filip Právu.

Prohlášení premiéra Jana Fischera
V souvislosti s tím, že Poslanecká sněmovna dnes nerozhodla o svém rozpuštění, což pravděpodobně povede k vypsání parlamentních voleb až v řádném termínu roku 2010, sděluji: 1. Rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny jsem se dozvěděl dnes dopoledne ze zpráv médií a neskrývám nad tím své překvapení. Podobně jako většina občanů České republiky jsem byl totiž přesvědčen, že všichni představitelé politických stran, kteří v minulých dnech prosazovali legislativní změny s cílem vyvolat co nejdříve předčasné volby, mají všechny své kroky zodpovědně promyšleny a připraveny. 2. Do funkce předsedy vlády jsem byl jmenován na základě dohody politických stran ze dne 5. dubna 2009. Mandát jsem přijal s vědomím a závazkem, že vláda, kterou sestavím, bude zemi vést pouze do předčasných parlamentních voleb v říjnu letošního roku. Tomu odpovídá i půdorys vlády, obsazení jednotlivých resortů a její programové prohlášení. 3. Předpokládám, že parlamentní politické strany rychle dospějí k většinové dohodě o tom, jaká vláda povede zemi do termínu řádných voleb. Do té doby bude současná vláda odpovědně vykonávat svůj mandát a spravovat zemi v intencích svého programu. Ujišťuji občany naší země, že chod všech institucí státu je řádně zajištěn a členové vlády vykonávají své povinnosti. 4. Pokud by výsledkem politických jednání bylo rozhodnutí, že odpovědnost za správu státu ponese i nadále vláda pod mým vedením, považuji za nezbytné, aby mi byl v této věci obnoven mandát. Za nutnou podmínku pro takový krok pak považuji dohodu o přijetí nutných úsporných opatření, a to tak, aby rozpočet na příští rok respektoval závazek současné vlády a deficit nepřekročil 170 miliard korun, tedy cca pět procent HDP.                                                                                         Jan Fischer, předseda vlády ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám