Hlavní obsah

Kdysi byl odsouzen za podvod, teď je přísedícím u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z kriminálníka soudcem. Tak má nalinkovaný život šestatřicetiletý muž. Před lety si odpykal trest za majetkový podvod, nedávno složil slib soudního přísedícího a zanedlouho se zúčastní prvního přelíčení.

Článek

"Bylo mi osmnáct, žil jsem jako kavárenský povaleč a nevěděl, kde je brzda. Chtěl jsem hned prachy, podvedl jsem a nepřemýšlel o budoucnosti. Více než šest roků jsem pak strávil ve věznici Rýnovice. Zbytečně promarněná léta," vzpomíná budoucí přísedící na svůj zločin a trest. Od propuštění v roce 1997 vystřídal několik zaměstnání. Nyní žije spořádaným životem.

Nyní navštěvuje dva vysoké školy, na jedné studuje právo. Když se dozvěděl, že Městský soud v Praze potřebuje přísedící soudce, nezaváhal.

Po deseti letech byl jeho záznam v trestním rejstříku vymazán, což je podmínka, aby se mohl stát přísedícím.

Žádné etické zábrany si přitom nepřipouští. "Svou vinu jsem tehdy přiznal a pykal za ni. Každý má nějaký škraloup z mládí. Někdo větší, někdo menší," tvrdí bývalý vězeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám