Hlavní obsah

Kdybych je tam nechala, utopí se, říká statečná veslařka k záchraně keškařů

Právo, Radka Kovářová
Praha

„Jediné, co mi problesklo hlavou je, že je musím zachránit. Došlo mi, že se utopí, jestli je tam nechám.“ Tak vzpomíná pětatřicetiletá Martina Součková na sobotní záchranu dvou hledačů kešek, které spláchla přívalová vlna způsobená prudkými dešti v pražském podzemí do Vltavy.

Kdybych je tam nechala, utopí se, říká statečná kajakářka k záchraně keškařůVideo: Novinky

 
Článek

Spolu s jednapadesátiletým lodníkem Radovanem Stránským z parníku Evropa je na pokraji vyčerpání a těsně před utonutím vytáhla z vody na svůj katamarán a odvezla na břeh. Zbývající dva účastníci výpravy takové štěstí neměli. Přítelkyni zachráněného 32letého muže našli policisté později ve vodě mrtvou, po příteli zachráněné 28leté ženy dosud pátrají.

Jako první dvojici uviděl právě bývalý námořník Stránský, se Součkovou se nikdy předtím neviděli a navzájem se neznají.

„Byl jsem zrovna u kapitána v kormidelně. Vzal jsem kruh, co jsem měl po ruce a hodil ho tomu pánovi, co k nám byl nejblíž. Dívka však byla od nás daleko, tam bych nedohodil, tak jsem prostě pro ni s dalším kruhem skočil,“ vypráví pro Právo Stránský.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana tonoucích ve VltavěVideo: Milan Helvig/loď Andante

„Trvalo mi dlouho, než jsem k ní doplaval, protože proud byl hodně silný, táhlo nás to k jezu. Oba byli úplně vysílení, ten pán se zvládl pouze držet toho kruhu, pomoct do něj jsem mu musel až já. Pak už jsme jen čekali, až pro nás někdo přijede. Už jsem neměl sílu s nimi doplavat ke břehu,“ dodává muž, který má za sebou jako bývalý námořník a člen armády záchranářský kurz a kurz přežití.

Pomoct se mu snažil jeho kamarád, kapitán lodi Andante Milan Helvig. Hrozilo však, že silný vítr a proud přimáčkne loď na pilíř, a tedy i na trojici ve vodě.

Na pokraji sil 

Součková běžně na Vltavě trénuje mladé veslaře od 15 do 18 let v klubu Slavia Praha, který sídlí na Smíchově. Tedy kousek od výpustě, kudy se po čtyřkilometrovém tunelu Motolský potok vlévá do Vltavy. Právě tam se čtveřice v sobotu odpoledne vydala hledat jednu ze tří tam ukrytých kešek. O víkendu na Vltavě probíhaly veslařské závody, ale náhlý přívalový déšť je přerušil.

Foto: HZS Praha

Pod Jiráskovým mostem bylo nalezeno tělo utonulé dívky.

„Všimla jsem si, že naproti někdo plave ve vodě a z parníku skáče do vody nějaký plavčík. To v té bouřce bylo divné. Odmontovala jsem katamarán, kterým běžně doprovázím svoje kluky na závodech, a jela jsem je zachraňovat,“ začíná pro Právo popisovat svou záchrannou misi.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Veslařka Martina Součková s katamaránem, se kterým vytáhla spolu s lodníkem z vody dvojici hledačů kešek.

„Byli těsně před pilířem a před jezem. Lidi jim hodili z parníku kruhy, plavčík mezitím držel tu dívku, ten hoch se držel právě toho kruhu. Bylo vidět, že jsou úplně vyčerpaní a pomlácení. Navíc oba byli hodně oblečení, měli holínky a nacucané oblečení je táhlo ke dnu. Kdybychom je nevytáhli, tak se v tom jezu určitě utopí,“ uvádí dál.

Síla vody, ve které oba mladí příznivci geocachingu bojovali o život, byla podle ní ohromná. „Voda z výpustě stříkala až k prvnímu pilíři Palackého mostu, byla úplně ucpaná. Nechápu, jak se mohli někde cestou nadechnout a jak vůbec zvládli z toho tunelu vyplavat. Musel to být hrozný zážitek,“ podotýká jejich zachránkyně. Proud vody byl tak silný, že je odnesl až skoro na druhý břeh řeky.

„Kluk byl úplně bílý a v šoku, oba už nebyli ničeho schopní. Vytáhla jsem ho na plovák katamaránu, ale nejdřív jsem mu musela odepnout těžký batoh, který měl na zádech a táhnul ho dolů. Dívku jsme vytáhli s plavčíkem na druhý plovák. Jediné, co opakovali, bylo, že jim chybí přítel a přítelkyně,“ pokračuje.

Foto: HZS Praha

Policie České republiky hasiče požádala, aby se vrátili k náplavce a dále pátrali po pohřešovaném hledači kešek.

„Byli úplně mimo. Slečna měla hodně zkrvavený obličej, zřejmě byla pobouchaná od stěn toho tunelu, bůhví, jak daleko je ta voda uvnitř toho tunelu nesla,“ popisuje dál dramatické chvíle.

Dramatické chvíle

„Odvezla jsem je na břeh, kde už stála sanitka, kterou někdo zavolal, a lidi z loděnice mi je pomohli vytáhnout na břeh. Sami už nemohli. Pak jsem se vrátila na vodu a snažila jsem se najít ty další dva, ale marně. To, že jsem je nenašla, mi je hodně líto,“ povzdechuje si Součková. Celá záchrana podle ní trvala deset nebo patnáct minut.

Tělo sedmadvacetileté přítelkyně zachráněného nakonec objevili policisté. „Zkoumali, mezi jakými pilíři mostu jsem je našla, a vyslali tam potápěče. Tu slečnu nakonec našli někde na pilíři na Jiráskově mostě utopenou,“ dodává smutně.

Foto: HZS Praha

Další dva hledači kešek se již vrátili z nemocnice.

Každopádně nebýt jí a lodníka z parníku Evropa, nezodpovědná zábava čtveřice mladých lidí by skončila ještě tragičtěji. Dvěma z nich Součková spolu se s Stráským zachránili život.

„Byla to taková průtrž, že jsme ani neviděli na druhou stranu. Nic tak dramatického se mi nikdy nestalo,“ uzavírá své vyprávění statečná žena. V kritické chvíli však nezaváhala. Zároveň ocenila statečnost muže, který do vody skočil jako první.

„Byl to jen instinkt, neměl jsem čas nad tím přemýšlet,“ podotýká Stránský. Na otázku Práva pak odpověděl, že už v minulosti vytáhl z vody několik lidí. „Spíš šlo ale o lidi, kteří přebrali alkohol a spadli do ní, nebo jsem vytáhl jednoho motorkáře. Nikdy to nebylo takto dramatické,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám