Hlavní obsah

Kdyby se jednalo rychleji, mohla školačka žít

Právo, Jakub Bartosz

Vraždě 13leté dívky na Teplicku by se dalo předejít, kdyby byl její 14letý vrah umístěn do detenčního ústavu už poté, co byl důvodně podezřelý z agrese proti jinému nezletilému. Ten skončil po potyčce na dně výtahové šachty a agresor od něj odešel, aniž by mu pomohl. Chlapec pád naštěstí přežil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místnost pro zklidnění agresivních chovanců detenčního ústavu (ilustrační foto)

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) proto zvažuje prověření postupu státního zastupitelství. Mohlo možná předejít tragédii, pokud by bylo aktivnější. Hoch totiž skončil v detenčním ústavu teprve po víkendové vraždě.

„Pokud vyvstanou ohledně tohoto případu pochybnosti, nechám postup prověřit,“ uvedl Pelikán. Jeho úřad zatím žádný podnět nedostal, sdělila mluvčí Tereza Schejbalová.

Předchozí útok z loňského května se původně řešil jako ublížení na zdraví. Spis nakonec dorazil s kvalifikací pokus o vraždu teplické žalobkyni Alexandře Hejlové minulý týden, jen několik dní před vraždou dívky.

Důvodem několikaměsíčního prověřování byla prý práce na znaleckých posudcích. Ale podle Pelikánovy předchůdkyně Heleny Válkové (ANO) mohlo státní zastupitelství usilovat o tzv. předběžné opatření, než se případ vyšetří. Nezletilý by tak zamířil do ústavu už loni a dívka mohla žít.

Soud mohl jednat rychleji, tvrdí bývalá ministryně

„Zákon umožňuje, aby se v takových případech velmi rychle rozhodlo. Soudce mládeže by měl být v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky, policií a státním zastupitelstvím,“ řekla Právu Válková. Soud podle ní mohl rozhodnout o přinejmenším předběžném opatření i bez podnětu státního zástupce. Válková tvrdí, že nebylo nutné čekat přes půl roku na znalecké posudky.

„U dospívajících s delikventními poruchami chování se musí jednat mnohem rychleji než u dospělých právě proto, aby se z toho nestalo něco závažnějšího,“ řekla. Rychlost je podle ní nutná u nejzávažnějších trestných činů ohrožujících zdraví a život.

Krajský stání zástupce v Ústí nad Labem Jan Jakovec Právu řekl, že se případným pochybením úřad zabývá.

„Vyhodnocujeme, zda některý z kompetentních orgánů neudělal chybu, která mohla zabránit tomu, co se stalo,“ dodal bez dalších podrobností s ohledem na trvající vyšetřování.

Policie prý neměla informace od lékaře

Podle zjištění Práva se znalecké zkoumání psychologem a psychiatrem v kauze květnového pádu do šachty odehrálo loni v srpnu. Měsíc poté přišel výsledek: odborníci nezjistili u mladíka žádnou deviaci, uvedli jen disharmonický vývoj osobnosti a nenavrhli jeho izolaci.

U setkání se znalci byla prý také matka mladíka, která oznámila, že se chystá rovněž k soukromému psychiatrovi kvůli problémům s výchovou.

Tomuto lékaři se prý mladík poměrně otevřel a popisoval například své zalíbení v řezání masa a v navštěvování internetových stránek o masových vrazích. Policie se ale údajně k těmto informacím nedostala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám