Hlavní obsah

Kdy bude ministr obrany, chce slyšet Schwarzenberg od Nečase

Ministr zahraničí a předseda vládní TOP 09 bude chtít ve středu na jednání vlády slyšet od premiéra Petra Nečase, jak si představuje další vývoj okolo neobsazeného postu v čele ministerstva obrany. Podle Schwarzenberga je nejvyšší čas vybrat šéfa resortu, který po prosincovém rychlém odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) dočasně řídí osobně právě předseda vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg na jednání Sněmovny.

Článek

"Já se zeptám teď pana premiéra, jak si to představuje," poznamenal Schwarzenberg. "Vidím to jako problém. Je nejvyšší čas, aby byl ustanoven ministr obrany," dodal.

Nečas se dosud odpovědi na otázku možného obsazení postu v čele resortu obrany spíše vyhýbal. Na dotazy novinářů zpravidla uváděl, že má několik kandidátů, ale není lehké dosáhnout koaliční shody.

Jako o možných ministrech obrany se nejčastěji hovořilo o prvním náměstkovi Vlastimilu Pickovi, dalších lidech z vedení obrany, ale také o některých diplomatech, v poslední době například o velvyslankyni při OSN a OBSE ve Vídni Veronice Kuchyňové Šmigolové.

Chce si ODS obranu nechat?

Podle Schwarzenberga je ale kvůli Nečasově postupu okolo výběru ministra potřeba se ptát, zda si ODS nechce tento resort ponechat. "Což by byl zajímavý vývoj. Čím slabší je ODS, tím víc ministerstev si nabírá," poznamenal předseda TOP 09. Občanským demokratům v poslední době v průzkumech výrazně klesají voličské preference a TOP 09 partnera v oblibě předstihla.

Nečas šéfuje obraně od prosincového odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), kterou z tohoto postu odvolal po pouhých osmi dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám