Hlavní obsah

Kdo po Kuberovi? ODS navrhne do čela Senátu Vystrčila, STAN Růžičku

• Aktualizováno
Právo, tin

Senátorský klub ODS se na úterním jednání jednomyslně shodl na tom, že zesnulého předsedu horní komory Jaroslava Kuberu by měl nahradit šéf klubu Miloš Vystrčil. Naproti tomu Senátoři z klubu STAN by chtěli mít v čele Senátu Jiřího Růžičku.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Je to nejjednodušší řešení, takhle by se převolila jen jedna funkce ve vedení Senátu,” řekl Právu po jednání senátor za ODS Tomáš Jirsa. Jaroslav Kubera náhle zemřel 20. ledna, bylo mu 72 let.

Předseda Senátu se bude volit tajně. Starostové a nezávislí, kteří mají momentálně nejsilnější klub o devatenácti členech, chtějí nominovat prvního místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku (s podporou STAN a TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Růžička

Pokud by Růžička uspěl, musela by se převolit i funkce, kterou dosud zastává.

V Rudolfinu se rozloučili s Kuberou

Domácí

ODS má nyní osmnáct senátorů i s Jitkou Chalánkovou, která jejich klub nedávno posílila. „Říkat, že už nemáme nejsilnější klub, jen proto, že zemřel Kubera, je chucpe,” řekl Právu jeden ze senátorů ODS.

Vyjednávací týmy jednotlivých klubů se sejdou ve středu.

Stalin byl proti kapitalismu a pravici jen vrah amatér, psal pirátský kandidát

Domácí

Kuberova nástupce v Senátu půjdou lidé volit na konci března. Prezident Miloš Zeman vypsal doplňovací volby do Senátu na Teplicku na pátek a sobotu 27. a 28. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám