Hlavní obsah

Kdo hledá, vždycky najde. Houby stále rostou, objevují se i lišky a václavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti dny bylo sice v lesích hub o něco více, podle mykologů však stále rostou a navíc se začaly objevovat i lišky a václavky. Typicky letní houby, jako jsou například muchomůrky růžovky, však už končí. Ve čtvrtek o tom informoval Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Václavka obecná

Článek

"V září nás zaplavila růstová vlna hub, která ještě pokračuje, i když je už v útlumu. Pokud bude dost vlády, lze předpokládat, že růst bude pokračovat a možná se dočkáme další vlny," uvedl mykolog.

Podle něj také záleží na lokalitě, někde je hub více, někde méně. Kdo tedy hledá, houby najde. Na pařezech a kořenech ve smrčinách se už začaly objevovat václavky a podle Borovičky to vypadá, že vlna těchto hub bude letos opravdu na Václava, jehož svátek připadá na sobotu.

Muchomůrka zelená už mizí

Václavky jsou výborné pro naložení do octa, uvedl mykolog a současně upozornil, že za syrova jsou mírně jedovaté, proto je nutné, aby prošly minimálně dvacetiminutovým tepelným zpracováním.

Z jedovatých druhů mohou lidé stále najít v lesích muchomůrku tygrovanou. Protože ale pomalu končí růst oblíbených masáků, tedy muchomůrek růžovek, mohlo by podle Borovičky ubýt záměn těchto hub. Nejjedovatější houba muchomůrka zelená by už moc růst neměla. Začíná ale sezona pavučinců, mezi nimiž jsou i jedovaté druhy, dodal mykolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám