Hlavní obsah

Každé oddělení má mít aspoň 15 policistů, uvádí koncepce rozvoje policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2020 by měla všechna policejní oddělení fungovat v nepřetržitém režimu, na každém z nich by mělo být aspoň 15 policistů. Policie bude mít zvláštní samostatné jednotky na ochranu jaderných elektráren, zásahové jednotky dorazí na místo činu do dvou hodin a dopravní policisté budou dohlížet na situaci na silnicích nepřetržitě. Slibuje to koncepce rozvoje policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Materiál ve čtvrtek zveřejnil poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL), který v minulých dnech reorganizaci policejního sboru kritizoval. Policie tvrdila, že změny vycházejí právě z této koncepce.

V materiálu se ovšem nic konkrétně nepíše o vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod niž by se měly sloučit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Právě rychlý vznik a a spory ohledně jeho fungování vedly až ke koaliční krizi.

4000 nových policistů

Koncepce předpokládá, že policie v příštích letech bude moct přijmout 4000 nových příslušníků. Nyní u ní slouží zhruba 40 tisíc lidí. Vláda však letos v lednu debatu o přijetí nových lidí přerušila a vrátí se k ní v příštím týdnu. Výhrady k tomu měl ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to mimo jiné kvůli nákladům, které mají dosáhnout částky až 8,3 miliardy korun.

Policie v navazující rozvojové koncepci například plánuje zlepšit výcvik a vybavení jednotek rychlého nasazení, aby byly lépe připraveny na případné teroristické útoky. Zlepšení výcviku plánuje i u ostatních policejních složek. U Národní protidrogové centrály by například měla vzniknout nová pracoviště ve Zlínském či Olomouckém kraji, v plánu je také zřizování městských protidrogových týmů.

Velkokapacitní vrtulníky

Policejní plány počítají s tím, že na každém územním odboru budou alespoň dvě prvosledové hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím. Tyto hlídky budou také speciálně vybaveny pro rizikové situace. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a šíty nebo dlouhé zbraně.

Koncepce chce také zlepšit vzdělávání policistů a vytvořit novou IT strukturu uvnitř policie. Plánuje také nákupy nebo budování nových objektů. Kriminalistický ústav by měl získat novou budovu, kde bude laboratoř "světové" úrovně zaměřená na vyhodnocování biologických či genetických stop. Nakoupit by policie chtěla dva velkokapacitní vrtulníky, které přepraví 20 lidí.

Rozvojový materiál má 119 stran. V závěru upozorňuje, že se plány nemusejí vydařit. Za důvody policie označila například změnu politické podpory, neochotu poskytnout peníze nebo nedostatek zájemců o policejní práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám