Hlavní obsah

Kauzu Mostecké uhelné musí ve Švýcarsku znovu projednat federální trestní soud

Lausanne
Aktualizováno

Švýcarský federální soud zamítl odvolání pětice bývalých majitelů a manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří byli odsouzeni za podvody a další trestné činy. Případ nicméně vrátil federálnímu trestnímu soudu, který bude muset u tří obžalovaných „přezkoumat odsouzení a další přidružené otázky, jako jsou náklady a odškodné,” stojí v odůvodnění verdiktu, které bylo v pátek zveřejněno. S odvoláním naopak uspěla Česká republika, která může být k případu připuštěna jako účastník sporu.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Budova švýcarského Federálního trestního soudu v Bellinzoně, který musí opět řešit kauzu Mostecké uhelné společnosti.

Článek

Trestní soud ve švýcarské Bellinzoně v říjnu 2013 uložil obžalovaným v případu tresty vězení do 52 měsíců s dalšími peněžitými sankcemi za to, že se „zmocnili” MUS, přičemž podle soudu „zaplatili z finančních prostředků získaných zpronevěrou spáchanou na úkor této společnosti”. Další zpronevěra jim umožnila získat od české vlády pod vedením tehdejšího premiéra Miloše Zemana zbývajících 46 procent akcií společnosti.

V kauze figurují Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a belgický obchodník a někdejší vysoký funkcionář MMF Jacques de Groote. Ten jako jediný uspěl s odvoláním a soud bude muset znovu přezkoumat úmyslnost jeho jednání.

Švýcarské úřady obžalovaným zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 miliónů švýcarských franků, tedy více než 13 miliard korun.

Podle obhajoby byl verdikt v zásadních částech zrušen

„Lze potvrdit, že rozsudek byl v některých zásadních částech zrušen a vrácen k dalšímu řízení. Zejména pak pokud jde o výši pokut, ale také délku trestu. Soud výslovně konstatoval, že je třeba vzít v úvahu fakt, že od doby, kdy měly být skutky spáchány, uplynula již velmi dlouhá doba,” interpretoval verdikt nejvyššího švýcarského soudu tamní zástupce obhajoby Alexis Rochat.

„Současně došlo i ke zrušení některých rozhodnutí prvoinstančního soudu ohledně praní špinavých peněz u tří osob,” potvrdil. Odvolání bylo částečně přijato u Čmejly, Diviše a Klimeckého, uvedla ČTK.

ČR má šanci získat zabavené miliardy

Soud rovněž přijal odvolání České republiky, které prvoinstanční federální trestní soud v Bellinzoně účast na jednání z procedurálních důvodů zamítl. Česko se chtělo připojit k žalobě, ale žádost podalo pozdě.

„Federální soud dospěl k závěru, že Česká republika by měla mít v případě, že není žalující stranou, právo účastnit se řízení jako poškozený, pokud požádá o navrácení zabaveného majetku,” uvádí se v tiskové zprávě. Česko by tak mělo šanci na získání miliard zabavených obžalovaným.

„Česká republika tak bude ve sporu uplatňovat náhradu škody,” uvedlo ministerstvo financí. „Ministerstvo financí i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nadále budou postupovat tak, aby důsledně hájily práva České republiky,” dodal resort.

Federální soud rovněž zamítl dovolání třetích stran a odmítl, že byla k žalující straně připuštěna společnost, která vznášela nároky jménem MUS.

O dvojici odvolání, které podali dědicové Luboše Měkoty, jenž zemřel v roce 2013 ještě před začátkem švýcarského soudního procesu, zatím soud nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám