Hlavní obsah

Kauza Kořistka: stížnost policie je neopodstatněná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stížnost policie na postup ostravského státního zástupce Josefa Bláhy v případě údajného podplácení poslance Zdeňka Kořistky nebyla opodstatněná. Vyplývá, to ze středečního prohlášení nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové pro ČTK. Podle její mluvčí Kateřiny Ličkové již o tomto výsledku Nejvyšší státní zastupitelství informovalo policejní prezidium.

Foto: Radek Vondřejc
Článek

Na Bláhu si u Benešové počátkem října stěžoval náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Kritizoval nejednotnost postupu státních zástupců v kauze Kořistka. Upozornil na to, že dozorový státní zástupce Martin Fraš před časem souhlasil s návrhem na uvalení vazby na asistenta šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka. Bláha pak ale nečekaně rozhodnutí zamítl.

Macháně uvedl, že Bláhův postup policii poškodil. Oba podezřelé po rozhodnutí Fraše policie nákladně přepravila do Ostravy vrtulníkem. Kvůli rozhodnutí Bláhy byl ale transport zbytečný. "To, že využije pan Bláha svých pravomocí ke zcela jinému rozhodnutí, jsme netušili," řekl k problému v rozhovoru pro deník Právo Macháně.

Na pokyn Benešové musí Vrchní stání zástupce v Olomouci Ivo Ištvan do pátku prověřit postup všech tří žalobců, kteří rozhodovali v kauze Kořistka. Součástí nařízení Benešové je i pokyn ke zodpovězení deseti dotazů, které k postupu státních zástupců položil náměstek policejního prezidenta.

Dalík a Večerek byli stíháni kvůli tomu, že Kořistkovi při červencové schůzce údajně nabídli deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Policie je zadržela 30. září a obvinila je z podplácení. Druhý den byli eskortováni do Ostravy k rozhodnutí o vazbě.

Státní zástupce Josef Bláha však návrh na vazbu zamítl a propustil je. Krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová 12. října doporučila zrušit Dalíkovo a Večerkovo obvinění, což Bláha o šest dní později učinil. Dalík i Večerek od počátku obvinění odmítají.

Klaus si pozval Bublana

Prezident Václav Klaus si na pátek pozval na Pražský hrad ministra vnitra Františka Bublana. Klaus chce od něj vysvětlit výroky policejního prezidenta Jiřího Koláře týkající se odposlechů telefonních hovorů, oznámila prezidentská kancelář na svých internetových stránkách.

Důvodem prezidentova zájmu jsou Kolářovy výroky, že odposlechy soukromých telefonů jsou běžná policejní praxe, která nenarušuje práva občanů, pokud jsou bezúhonní. Policejní šéf to pronesl v souvislosti s vyšetřováním údajného pokusu uplatit unionistického poslance Zdeňka Kořistku, při kterých policie nasadila i odposlechy hlavních aktérů případu.

Předseda ODS Mirek Topolánek naznačil, že policie kauzu zneužila, aby mohla odposlouchávat jeho rozhovory. I někteří další politici jsou přesvědčeni o tom, že je někdo sleduje či odposlouchává.

Policejní mluvčí Blanka Kosinová dnes řekla, že zřejmě jde o nedorozumění. Kolář odpovídal na otázku, která směřovala na něho. Policejní prezident podle ní vždy zdůrazňuje, že všechny odposlechy, které provádějí jeho podřízení, musí povolit soud. Pokud se stane, že policie nahraje i hovory, které s případem nemají nic společného, musí je zlikvidovat.

"Pan prezident má právo si pozvat ministra a žádat o vysvětlení, ale myslím, že jde o nedorozumění," uvedla Kosinová.

Fiasko ve Sněmovně

Ministr vnitra měl dnes vysvětlovat výroky, které pronesl v médiích i ke kauze Kořistka, také sněmovnímu brannému výboru. Nakonec se ani nedostal ke slovu, protože koalice zablokovala schválení programu zasedání. Opozice teď zváží, zda kvůli Bublanovým výrokům nenavrhne svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Bublan tento týden řekl, že policii věří - pokud by ale při vyšetřování zásadně pochybila, odstoupí.

ODS, které je Václav Klaus čestným předsedou, od počátku kritizuje policejní postup ve vyšetřování případu. Nejsilnější opoziční strana žádá demisi Bublana i Koláře. Klaus již dříve zpochybnil věrohodnost Kořistky.

Reklama

Výběr článků

Načítám