Hlavní obsah

Kauza demolované pražské vily se ani po roce nehnula

Právo, Lucie Fialová
Praha

Ani po roce nevypadá vila v ulici Na Šafránce na Vinohradech o nic líp než krátce poté, co se do ní zakousl bagr. Přestože stavitel neměl patřičné povolení na demolici. Jeho počin vyvolal minulý rok v prosinci bouřlivou reakci lidí z okolí, úřadů.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Stavebník měl nařízeno uvést dům do původního stavu, nyní se čeká, co řeknou památkáři.

Článek

„Stavba je i nyní zabezpečena proti povětrnostním vlivům podle požadavku odboru památkové péče magistrátu i statických posouzení, která potvrdila výrazné i nenávratné statické poruchy stavby,“ reagoval na dotaz Práva, jaká je současná situace, mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Mezi stavebníkem a památkáři proběhla jednání o tom, v jakém rozsahu musí památkově chráněný objekt zachovat, podle Hamrníka majitel nyní čeká na vyjádření.

Podle mě vypadá hůř než předtím. Je tam větší díra
soused

„Odboru památkové péče pražského magistrátu byla 15. srpna předložena žádost k zachování prvků a stavebních konstrukcí. Odbor požádal o vyjádření ve věci Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v hl. m. Praze,“ informoval Právo mluvčí magistrátu Vít Hofman. Teprve na základě jeho vyjádření vydají magistrátní památkáři závazné stanovisko.

Měl střídat majitele

Lidé, kteří dům míjejí, nezřídka kroutí hlavou nad tím, že úředníci tvrdí, že je zabezpečený. „Podle mě vypadá hůř než předtím. Je tam větší díra,“ říká s pohledem směřujícím na rozpadlou střechu jeden ze sousedů. „Za rok žádná náprava, neuvěřitelné,“ nechápe šedovlasá žena, která ve vilové čtvrti žije šedesát let. Podle ní se za poslední roky vystřídalo několik majitelů, rondokubistický objekt z roku 1921 si oblíbili bezdomovci. Dům byl podle ní prázdný pět šest let, předtím sloužil k bydlení

Stavebníkem je firma AWM Bohemia CZ, která podle údajů, jež v roce 2016 obdržel magistrát, zamýšlela rekonstruovat vilu na bytový dům o jedné bytové jednotce s vestavěnou garáží pro tři osobní automobily. Hamrník dodal, že platí, že stavebník musí pravidelně kontrolovat stabilitu budovy a jakékoli změny nahlásit stavebnímu úřadu. Ten také vyráží průběžně na místo, naposledy minulý měsíc.

Čapkovu vilu čeká na jaře rekonstrukce

Jak bydlí VIP

„S dotčenými osobami zahájil stavební úřad pět přestupkových řízení z důvodu porušení stavebního zákona. Ani jedno z těchto pěti přestupkových řízení není pravomocně ukončeno,“ doplnil Hamrník s tím, že tato řízení jsou neveřejná, proto nelze podávat více informací. Připomněl, že Praha 10 v celém procesu figuruje v podstatě v roli běžného občana, nemá žádné zákonné možnosti, jak řízení ovlivnit.

I magistrát za přestupek uložil pokutu, kterou rozhodnutím potvrdil nadřízený orgán, tedy ministerstvo kultury. „Tato řízení jsou neveřejná, proto nemůžeme sdělovat výši pokuty,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám