Hlavní obsah

Kauza Čunek stále zaměstnává soudy: ÚS rozhodl o omluvě bývalé sekretářce

Aktualizováno

Lidovecký senátor a vsetínský starosta Jiří Čunek neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností proti rozsudku Nejvyššího soudu ve sporu s bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou. Podle ÚS byla stížnost zjevně neopodstatněná. Podobně již v únoru neuspěla se stížností Urbanová, která požadovala vyšší odškodné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jiří Čunek

Článek

Čunek tvrdil, že sporné výroky nebyly natolik závažné, aby zasáhly do osobnostních práv Urbanové. Zároveň kritizoval rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, které prý není dostatečně odůvodněné. Nelíbil se mu ani postup Nejvyššího soudu, který mu podle stížnosti odepřel spravedlnost. Ústavní soudci ale nenašli žádný důvod k zásahu.

„Právní závěry obecných soudů byly v souzeném případě řádně odůvodněny a nevybočují ze smyslu a účelu právní úpravy," stojí v usnesení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Urbanová se dočkala omluvy

Čunek už dříve omluvu Urbanové poslal, odškodnění zaplatil. Spor o ochranu osobnosti navazuje na složitou a vleklou kauzu údajné korupce. Čunek čelil podezření, že jako vsetínský starosta převzal v roce 2002 půlmiliónový úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Hlavní svědkyní byla právě někdejší sekretářka. Stíhání Čunka státní zástupce zastavil, stejně jako následné stíhání Urbanové pro křivou výpověď.

Urbanová pak podala na Čunka žalobu na ochranu osobnosti. Za údajné zničení pověsti požadovala deset miliónů korun a omluvu. Taktéž si přála, aby soudy uložily Čunkovi povinnost zdržet se dalších vyjádření o ní. Krajský soud v Ostravě Urbanové přiznal omluvu a 80 000 korun. Vrchní soud v Olomouci verdikt v podstatných bodech potvrdil, pouze rozšířil rozsah Čunkovy omluvy.

Podle pravomocného rozsudku Čunek poškodil práva své bývalé podřízené některými tvrzeními v médiích a zveřejněním osobní korespondence. Za největší zásah soudy považovaly to, že Čunek označil Urbanovou za lhářku. Požadavek žalující strany, aby se Čunek musel v budoucnu zdržet veškerých výroků o ženě, ale justice odmítla jako protiústavní.

Kauza nepotvrzené korupce na čas zmrazila politickou kariéru Čunka, který v letech 2006 až 2009 vedl KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám