Hlavní obsah

Kauci za Ratha chtějí uhradit jeho otec a přítelkyně, každý nabízí půl miliónu

Kauci za vazebně stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nabídnou soudu politikova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec Ratmír Rath. Za jeho propuštění na svobodu chtějí složit každý půl miliónu korun. Řekl to Rathův advokát Roman Jelínek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

Okresní soud Praha-východ se bude příští týden nejprve zabývat další poslancovou žádostí na propuštění z vazby. Jelínek nepředpokládá, že by dospěl k závěru, že veškeré vazební důvody pominuly. Před nedávnem totiž odvolací středočeský krajský soud uvedl, že stále přetrvává obava z toho, že bývalý hejtman bude pokračovat v trestné činnosti nebo že uteče.

Rathovi však v úterý vypršela tříměsíční lhůta pro jiný z důvodů vazebního stíhání - možné ovlivňování svědků. Mohl tak nyní požádat, aby byla vazba nahrazena kaucí a písemnými zárukami. "Klient kauci nabídnout nemůže, protože má obestavený majetek," uvedl Jelínek. Rathův otec má však příjmy ze soukromé praxe. Horká zase podle advokáta chce umožnit synovi, aby se vídal se svým otcem. Pokud soud peněžitou záruku za poslance povolí, měl by při stanovení její výše přihlížet k finančním možnostem složitelů.

Za poslance se také již zaručilo přes 30 lidí, mezi nimi poslanci, senátoři či lékaři. Již minulý týden podepsal prohlášení třeba poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV 21). [celá zpráva]

Rath byl zadržen v polovině května, policie ho viní z přijetí úplatku v souvislosti s přidělováním zakázek ve Středočeském kraji. Spolu s ním policie obvinila v květnu dalších sedm lidí, v červnu začali detektivové stíhat devátého člověka a na počátku srpna přibyli další dva obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám