Hlavní obsah

Kateřina Jacques žádá výměnu státní zástupkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques požaduje výměnu státní zástupkyně, která má na starosti případ jejího loňského napadení policistou Tomášem Čermákem. Jacques to uvedla v pondělí v rádiu Frekvence 1. Na postup státní zástupkyně podala stížnost.

Článek

"Já samozřejmě bych se ráda domohla svého práva prostřednictvím soudu. V tomto bodě musím s politováním říct, že orgány činné v trestním řízení nekonají, tak jak mají, protože ta kauza se vleče neuvěřitelně dlouho. Státní zástupkyně nedodržuje vůbec žádné zákonem dané lhůty, ani postupy. My v těchto dnech s mým advokátem podáváme stížnost proti jejímu postupu a návrh na to, aby jí byl ten případ odebrán," uvedla na Frekvenci 1 poslankyně.

Svůj krok zdůvodnila tím, že proces se vleče. Napadena byla Jacques na demonstraci 1. května 2006. "Uběhl rok a ona opravdu nesplnila žádné zákonem dané lhůty a ani nedodržela postupy, které jí zákon ukládá," uvedla k postupu státní zástupkyně.

Zásah vedl o propuštění policisty

Sporný zákrok se odehrál při loňském prvomájovém protestu proti demonstraci neonacistů v Praze. Zelení protestovali proti jejich demonstraci. Při demonstraci proti ní použil policista Tomáš Čermák donucovací prostředky a údajně ji bil i na služebně. [celá zpráva] Čermák byl následně propuštěn od policie a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. [celá zpráva]

Vyšetřující státní zástupkyně loni v listopadu stíhání Čermáka zastavila s tím, že jeho jednání nebylo trestným činem. [celá zpráva] Městští žalobci ale v minulých měsících toto rozhodnutí zrušili.

Čermákův obhájce Jaroslav Janeček v květnu znovu podal návrh na zastavení trestního stíhání. Ve druhém kole vyšetřování přibyl podle něj do spisu nový znalecký posudek. Zpracovali jej experti z policejní akademie a vyznívá prý ve prospěch Čermáka.

Obhajoba od počátku případu tvrdila, že policista Čermák na demonstraci třikrát Jacques vyzval, aby nevstupovala do míst, kde by se mohla dostat do kontaktu s průvodem neonacistů. Politička zelených údajně ale policistu "záměrně a účelově" neuposlechla. Podle Janečka na sebe chtěla upozornit před blížícími se volbami.

Jacques vadí Čunek

Jacques také zopakovala své výhrady vůči vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi. "V tuto chvíli je evidentní, že Jiří Čunek svým setrváváním v té vládě tu vládu jako celek poškozuje a diskredituje. Tedy i nás a samozřejmě, že to neseme velmi těžce." Z vlády však kvůli němu zelení neodejdou.

Jeho odchod budou požadovat v případě, že by Čunek byl souzen. "Pokud on se dostane před soud, tak je to ten bod zlomu, přes který skutečně vlak dál nejede. My věříme, že Jiří Čunek v ten moment složí svůj mandát a pokud tak neučiní, tak věříme a počítáme s tím, že premiér splní tu dohodu, kterou máme, a Jiřího Čunka z vlády odvolá v případě, že stane před soudem." Pokud by tak neučinil, budou zelení řešit další postup.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám