Hlavní obsah

Katarský princ opustil pankráckou věznici

BRNO

Nejvyšší soud (NS) v Brně v pondělí vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a propustil katarského prince Hámida bin Abdal Sáního z vazby. Přerušil jeho stíhání a umožnil jeho vydání do Kataru. Sání byl zatím nepravomocně odsouzen za pohlavní styk s nezletilými dívkami na dva a půl roku do vězení.

Článek

Člen katarské královské rodiny Sání ještě ve 21:15 opustil vazební věznici na Pankráci. V cele strávil včetně dneška 340 dní. Sání odjel ve stříbrné fabii, do které nasedl přímo v areálu věznice.

Před věznicí na něj čekal jeho advokát Josef Lžičař. Ten přítomným novinářům řekl, že Sání nechtěl s nikým hovořit, že v poslední době byl stresovaný a zamlklý.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna je s katarskou stranou dohodnuto, že prince ihned u věznice převezme. Zaručila se prý, že Sáního odveze leteckým speciálem z ruzyňského letiště do Kataru. Letadlo by podle Dimuna mělo odletět v úterý. Kde bude Sání do té doby, není jasné. Lžičař ovšem nevyloučil, že by mohl odletět ještě dnes.

Lžičař před propuštěním svého klienta uvedl, že jakmile Sání opustí brány věznice, bude svobodný. "Teoreticky řečeno by tady mohl ještě třeba týden zůstat a nikdo by mu v tom nemohl zabránit," řekl.

Dimun to však popírá. "Pokud by Sání odmítl s eskortou jít, znamenalo by to, že katarská strana porušila své závazky a česká strana by mohla opět zahájit jeho stíhání a zatknout ho," řekl Dimun.

Porušení práv

Podle závěru NS Obvodní soud pro Prahu 2 i Městský soud v Praze při projednávání o setrvání prince ve vazbě porušily jeho práva, když neakceptovaly rozhodnutí ministra spravedlnosti a nepřerušily trestní řízení. Setrvání prince ve vazbě pak bylo důsledkem již předchozích pochybení obou soudů.

"Podle našeho závěru je ministr spravedlnosti oprávněný předat trestní věc do ciziny a jeho rozhodnutí nevyžadovalo souhlas ani rozhodnutí soudů. Pokud orgány státu Katar potvrdily, že přebírají trestní řízení proti svému občanovi, byly soudy povinné trestní řízení v ČR přerušit a stíhaného propustit z vazby, která tak ztratila smysl. Další trestní stíhání bylo v rozporu se zákonem," uvedl předseda senátu NS Antonín Draštík.

S výrokem NS však nesouhlasil náměstek Nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk, který při jednání zastupoval žalobce a který zastává názor, že ČR by prince Hámida bin Abdal Sáního vydat neměla, protože se trestního jednání dopustil u nás a tedy je na českých orgánech, aby jeho čin prověřily a potrestaly.

"Postup ministra spravedlnosti, který svým rozhodnutím přeruší trestní řízení a rozhodne o vydání do zahraničí, je velmi nestandardní a nestává se ani v jiných zemích. Prvotní povinnost potrestat viníka má český stát a o vině a případném trestu rozhoduje český nezávislý soud. Vydání do Kataru je podle mě nezákonným zásahem do právních základů demokratického státu," uvedl Fenyk.

Katarské úřady již zahájily Sáního stíhání

Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Král zastává zcela odlišné stanovisko a podle něj má ministr spravedlnosti právo rozhodnout o vydání občana Kataru do jeho země pro dokončení trestního stíhání.

"Máme za to, že ministr nepotřebuje souhlas soudu k tomu, aby prince Hámida bin Abdal Sáního vydal do jeho země. Při tomto rozhodování totiž ministr spravedlnosti není orgán činný v trestním řízení a může se při rozhodování zaměřit i na jiné aspekty, než je samotné trestní řízení," uvedl Král.

Katarský princ Sání byl v květnu nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami na dva a půl roku do vězení a soudy, které neakceptovaly rozhodnutí ministra spravedlnosti o jeho vydání do Kataru, ho nechaly ve vazbě, než rozsudek nabude právní moci.

Podle Městského soudu v Praze, který potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 a nechal Sáního ve vazbě, je totiž nebezpečí, že princ nemá v ČR žádnou vazbu na rodinu a disponuje velkým množstvím peněz, což mu umožňuje útěk do zahraničí.

Katarské úřady však již před několika měsíci zahájily Sáního stíhání za přečiny spáchané na českém území, za sex s mladistvými dívkami mu tam údajně hrozí až doživotní vězení. Katarská justice však ministerstvo spravedlnosti ujistila, že princ nedostane vetší trest, než který by mu uložily české soudy.

Vývoj trestní kauzy katarského prince Sáního
16. září 2004 - Policisté zatkli Sáního, který údajně ve svém bytě v Praze 2 delší dobu zneužíval mladé dívky. Byl obviněn z pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a kuplířství. Soud ho vzal do vazby.
31. března 2005 - Státní zástupce Sáního obžaloval. S ním byly obžalovány tři mladé ženy za to, že mu dívky dodávaly.
4. dubna 2005 - Ministr spravedlnosti Pavel Němec vyhověl nótě Kataru o vydání Sáního do Kataru, který se zavázal, že bude v Sáního stíhání pokračovat. Kroky ministerstva byly později mimo jiné příčinou ke sporu mezi ministrem Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Ta označila Němcův postup za podezřelý a dala policii pokyn, aby jej prověřila. V tisku také ministra a jeho podřízené obvinila z politických zásahů do práce státních zastupitelství. Spor se uklidnil až po schůzce obou aktérů s premiérem Jiřím Paroubkem.
8. dubna 2005 - Obvodní soud pro Prahu 2 oznámil, že stíhání Sáního nepřeruší. Podle soudkyně rozhodnutí katarských orgánů, že převezmou Sáního stíhání, obsahovalo zásadní vady.
25. dubna 2005 - Začalo hlavní líčení. Sání čelil obžalobě, že ve svém bytě zneužíval 16 dívek, čtyřem ještě nebylo 15 let.
2. května 2005 - Pražský městský soud dospěl k závěru, že postup ministerstva spravedlnosti v kauze byl nezákonný. Soud také rozhodl, že Sání nebude propuštěn z vazby.
20. května 2005 - Ministerstvo spravedlnosti vrátilo ministerstvu zahraničí k ověření žádost Kataru, který chtěl, aby mu české úřady případ Sáního předaly.
27. května 2005 - Před soudem zazněly závěrečné řeči. Žalobce Kamil Švec žádal pro Sáního trest čtyři až pět let vězení. Ministerstvo spravedlnosti odeslalo Obvodnímu soudu pro Prahu 2 ověřenou žádost Kataru.
30. května 2005 - Sání byl odsouzen za sexuální kontakty s mladými dívkami ke dvěma a půl roku vězení. Státní zastupitelství se proti rozsudku odvolalo - podle žalobce byl udělený trest příliš mírný.
19. července 2005 - Městský soud v Praze zamítl v neveřejném jednání princovu žádost o propuštění z vazby. Ministr Němec verdikt pražského městského soudu zpochybnil.
22. srpna 2005 - Nejvyšší soud vyhověl návrhu ministra spravedlnosti Pavla Němce a umožnil vydání Sáního k trestnímu řízení domů do Kataru.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám