Hlavní obsah

Katarský princ nebude součástí sporu Vesecké s Benešovou

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Katarský princ Hámid bin Abdal Sání nebude s definitivní platností vedlejším účastníkem civilního sporu mezi nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, dalšími pěti justičními představiteli a Marií Benešovou kvůli jejím slovům o mafii. Rozhodl o tom minulý týden v neveřejném zasedání pražský vrchní soud, který celé řízení o vstupu Sáního do kauzy na straně žalobců zastavil.

Článek

Právu to řekl advokát žalované někdejší nejvyšší žalobkyně Benešové Petr Hála, který usnesení vrchního soudu obdržel včera ráno a jeho závěry Právu ocitoval.

Podle soudců domnělá advokátka katarského prince Anna Větrovská nedodala plnou moc od Sáního, a tudíž nebylo o čem rozhodovat. Žádost o vstup do kauzy tak nesplňovala patřičné náležitosti a soud ji bral tak, jako kdyby vůbec nebyla podána, sdělil Hála.

Rozhodnutí soudu tedy odstranilo poslední překážku k tomu, aby tamní specializovaný senát mohl konečně po sedmi měsících začít rozhodovat o odvolání účastníků samotného sporu.

Dokud totiž nebyla otázka účasti Sáního vyřešena, nešlo věc dále projednávat.

Staronový senát

Druhou překážkou byl ještě donedávna problém se samotným odvolacím senátem. Dvě ze tří soudkyň se totiž vyloučily pro podjatost, protože se osobně znají s některými účastníky sporu. „Senát už byl doplněn o dvě jiné soudkyně, přičemž jeho předsedkyně zůstala stejná. Nyní tedy studují spis s původním rozsudkem, ale termín odvolacího řízení zatím nebyl stanoven,“ uvedl k tomu ve středu mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Větrovská podala žádost jako údajná Sáního advokátka loni na konci června s tím, že se prý katarský princ cítil dotčen slovy středočeského soudce Vojtěcha Cepla mladšího. Ten v samotném sporu justičních špiček počátkem června rozhodl tak, že se Benešová nemusí Vesecké a spol. omlouvat za své výroky o justiční mafii.

Během odůvodňování svého verdiktu přitom přirovnával podle něj nestandardní postup justičních představitelů v kauze Jiřího Čunka právě k případu katarského prince. Sám Cepl pak žádost Sáního, potažmo Větrovské zamítl s tím, že si jeho vstup do kauzy nepřejí žalobci ani žalovaná. Advokátka se pak odvolala k vrchnímu soudu. „Vrchní soud vyzval advokátku Větrovskou, aby plnou moc doložila. Ona odpověděla, že soudu nemůže vyhovět, neboť princ odcestoval z Kataru a v místě trvalého bydliště, které tam neuvedla, se nezdržuje. Doplnila, že má všeobecnou plnou moc,“ popsal situaci Hála.

Právo se snažilo Větrovskou kontaktovat, ale stejně jako loni v červnu, kdy žádost podávala, měla mobilní telefon vypnutý a pevnou linku nikdo nezvedal.

Reklama

Výběr článků

Načítám