Hlavní obsah

Karvinská hornická nemocnice zrušila operace pojištěnců VZP

– Karviná
Právo, Denisa Telaříková

Pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kteří měli v době od 16. listopadu do konce roku naplánovanou operaci v Karvinské hornické nemocnici (KHN), mají smůlu. Nemocnice je totiž zrušila. Podle informací Práva se jedná zhruba o dvacítku naplánovaných operačních zákroků.

Foto: Mapy.cz

Karvinská hornická nemocnice

Článek

Své opatření KHN vysvětluje tím, že pojišťovna v letošním roce omezila úhradu zdravotní péče a peníze již jsou vyčerpány. Podle ředitele KHN Tomáše Canibala chybí na tyto naplánované operace kolem deseti miliónů korun. Pacienty s akutními zdravotními potížemi nemocnice ošetří i odoperuje.

VZP ale tvrdí, že hradí Karvinské hornické nemocnici péči svých klientů stejně jako v ostatních zdravotnických zařízeních v Česku, a považuje její jednání za neetické. Zdravotní péči hodlá dotčeným klientům zajistit v jiném zdravotnickém zařízení ve spádové oblasti.

Pacientům se omlouváme a nabízíme jim termín hned začátkem následujícího roku
Tomáš Canibal, ředitel KHN

„Už jsme o takovémto opatření v minulosti v nemocnici diskutovali, ale ještě nikdy jsme to nedotáhli do takovéto fáze. Jsme teď v situaci, že kdybychom ty naplánované operace, jedná se zhruba o dvacítku, odoperovali, tak nám je nikdo nezaplatí,“ uvedl ředitel nemocnice s tím, že již nyní jsou na nějakých 112 procentech. To znamená, že již překročili danou částku od VZP na úhradu zdravotní péče v letošním roce u jejích klientů o 12 procent.

„Pacienty oslovujeme dopisem, kde jim vše popisujeme, omlouváme se jim, chceme jim nabídnout termín hned začátkem následujícího roku. Upozorňuji, že akutní péče a akutních operací se to netýká, ty samozřejmě zajistíme, týká se to jen naplánovaných operací,“ vysvětlil Canibal.

VZP: Stejný přístup jako k ostatním

Podle tiskového mluvčího VZP Oldřicha Tichého hradí pojišťovna karvinské nemocnici péči o své klienty podle standardních úhradových mechanismů.

Karvinská nemocnice se snaží vymoci vyšší úhrady na úkor všech ostatních zdravotnických zařízení v Česku
Oldřich Tichý, mluvčí VZP

„Tedy naprosto stejně jako všem ostatním zdravotnickým zařízením v České republice. Karvinská nemocnice se tímto způsobem pouze snaží vymoci vyšší úhrady na úkor všech ostatních zdravotnických zařízení v Česku. Považujeme za přinejmenším neetické, že se při tom neštítí brát za rukojmí nemocné lidi,“ reagoval mluvčí VZP.

Dodal, že klienti VZP mohou být klidní, jelikož v dané spádové oblasti má pojišťovna i bez karvinské nemocnice dostatek smluvních partnerů, kteří jsou připraveni se o ně v plném rozsahu postarat.

„Tato zařízení nabízejí péči přinejmenším stejně kvalitní, ale mnohdy i kvalitnější než karvinská nemocnice. Pokud by snad měl kdokoli z našich klientů kvůli neochotě karvinské nemocnice jakýkoli problém, ať se neváhá obrátit na kteroukoli pobočku VZP. Pracovníci pojišťovny mu zajistí vše potřebné,“ shrnul Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám